luni, 25 octombrie 2010

"Cum sa sporesti imunitatea copilului tau"

   "Orice parinte isi doreste un copil sanatos, insa imbolnavirea cu “bolile copilariei” fac parte din procesul de sporire a imunitatii micutului. Pentru a face fata insa mai bine schimbarilor prin care trece, exista cateva obiceiuri sanatoase pe care orice copil si le poate insusi.

 
 Ofera-i multe fructe si legume

    Morcovii, fasolea verde, portocalele, capsunile: toate acestea contin fitonutrienti ( substante din categoria antioxidantilor, capabile sa incetineasca procesul de imbatranire) ce sporesc imunitatea, precum vitamina C sau carotenoidele. Studiile au demonstrat faptul ca aceste substante stimuleaza corpul in a produce celule albe, esentiale in mecanismul de aparare impotriva bacteriilor, virusilor si a parazitilor. De asemenea, o alimentatie bogata in fitonutrienti previne aparitia cancerului sau a bolilor de inima. Convinge-ti copilul sa manance zilnic fructe si legume!

Convinge-l sa doarma mai mult

    Studiile au aratat faptul ca suntem mai vulnerabili in fata bolilor daca nu ne odihnim suficient. Acelasi lucru se aplica si in cazul copiilor – nu degeaba bunicii sau parintii te obligau sa dormi dupa-amiaza; motivul nu era acela ca vei creste mai repoede, ci ca intr-adevar, vei fi mai sanatos.

Cate ore ar trebui sa doarma micutul tau? Un nou-nascut ar trebui sa doarma in jur de 18 ore, copilul mic are nevoie de 12 ore de somn, iar prescolarii au nevoie de aproximativ 10 ore de somn pe zi. Daca micutul tau se impotriveste si nu vrea sa doarma dupa-amiaza, incearca sa il culci seara mai devreme.

Alapteaza-ti copilul

    Laptele matern contine anticorpi si celule albe care vor creste imunitatea copilului tau. Este indicat sa nu il privezi pe copil de cel mai bun element nutritiv pe care il poate primi. Alaptarea il va tine departe pe micut de sindromul mortii subite, infectii ale canalului auditiv, pneumonie, meningita, infectii urinare. De asemenea, studiile au demonstrat ca laptele matern poate contribui la prevenirea bolilor la varsta maturitatii, precum diabetul sau cancerul. Asociatia Americana a Pediatrilor recomanda ca mamicile sa alapteze timp de un an. Chiar daca acest lucru nu este tocmai realist, incearca sa alaptezi pentru cel putin doua-trei luni.

Faceti miscare

    Exercitiile si activitatile care solicita miscarea in general sunt recomandate pentru a capata un plus de energie, pentru a-ti forma un stil de viata sanatos si pentru a-ti creste imunitatea. Indiferent de varsta, medicii recomanda sa fii o persoana activa si sa faci un minim de miscare.

Pentru a-l determina pe copilul tau sa indrageasca sportul, faceti miscare impreuna. Fie ca este vorba de joaca de afara, ce solicita energia micutului, sau de activitati in familie, precum plimbatul cu rolele sau cu bicicleta, baschetul, tenisul sau alte jocuri care va fac placere, sportul inseamna sanatate si distractie.

Invata-l regulile elementare de igiena

    Regulile de igiena nu vor spori sistemul imunitar al copilului, dar cel putin il vor proteja. Prima si cea mai importanta regula de igiena este spalarea corecta a mainilor cu apa rece si sapun. Acorda o atentie sporita acestui obicei inainte si dupa fiecare masa, mai ales daca micutul tau s-a jucat pe afara, a atins animale, a folosit baia sau doar ce a venit de la gradinita.

Atunci cand sunteti la plimbare, asigura-te ca ai la tine servetele umede sau gel antibacterian pentru maini. Daca micutul nu vrea sa respecte regulile de igiena, ai putea sa il impulsionezi achizitionandu-i produsele de igiena care ii sunt pe plac, colorate si cu mirosuri delicioase.

Fereste-l de fumatul pasiv

    Chiar daca fumezi pe balcon sau in bucatarie si nu ii permiti copilului tau sa acceseze aceste camere sau ai de gand sa aerisesti casa imediat dupa ce ai fumat, trebuie sa stii ca substantele nocive vor ramane impregnate in mobila, dar si in hainele tale. Cel mai indicat ar fi sa renunti la fumat, pentru a nu iti expune copilul bolilor precum astmul sau infectiilor canalului auditiv. Cercetatorii considera ca fumatul pasiv poate afecta si dezvoltarea neurologica a copilului si il expune pe acesta sindromului mortii subite. Daca vrei sa afli mai multe despre pericolele la care este expus copilul tau datorita fumatului pasiv, dar si cum sa il tii departe de fumul de tigara, citeste articolul Cum sa iti protejezi copil de fumatul pasiv.

Nu ii da antibiotice

    Pana nu demult, aproape orice antibiotic puutea fi achizitionat din farmacii fara o reteta speciala. Astazi, farmaciile incep sa restrictioneze accesul cumparatorului la astfel de medicamente, daca acesta nu are o prescriptie de la doctor. Nu il forta pe doctor sa iti prescrie un antibiotic atunci cand copilul tau este racit sau are gripa. Antibioticele trateaza boli cauzate de bacterii, insa majoritatea bolilor copilariei sunt cauzate de anumiti virusi. Cu toate acestea, nu sunt putini doctorii care ofera astfel de medicamente doar pentru ca confrunta cu parinti insistenti. Inainte de toate, asculta sfatul medicului si urmeaza tratamentul prescris de acesta, nu ceea ce consideri tu ca este mai bine sau ce ai auzit pe la alte mamici."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu