joi, 7 octombrie 2010

"Cum se câstiga prima impresie la un interviu"

"Când mergeti la un interviu, nu uitati: e nevoie doar de 30 de secunde pentru a crea o impresie de durata.
Studiile arata ca prima impresie este cea care ramâne. Într-un studiu, se aratau unor subiecti neantrenati, segmente de film de 20-32 de secunde cu candidati care salutau intervievatorii.
Când subiectii au notat candidatii pe baza unor calitati ca încrederea în sine si simpatia, evaluarea lor s-a dovedit foarte similara cu cea a intervievatorului1 – care petrecuse mai mult de 20 de secunde cu fiecare.

Din fericire, exista niste lucruri pe care le puteti face pentru a controla prima impresie:

Punctualitatea
Întârzierea la o întâlnire importanta da cea mai rea impresie. Alocati timp suficient pentru a ajunge la interviu în caz ca nu nimeriti biroul.

Dar mai devreme, nu înseamna neaparat mai bine. Daca ajungeti cu mai mult de 15 min mai devreme si stati la receptie, intervievatorul s-ar putea considera presat , iar dvs. puteti parea disperat. Daca ajungeti devreme, mergeti la toaleta si aranjati-va sau serviti ceva la o cafenea din apropiere.

Cel mai bine este sa sositi cu 5-10 min înainte si sa fiti amabili si profesionisti cu toata lumea – nu se stie ce influenta are receptionerul asupra deciziei de angajare.

Înfatisarea
Fie ca ne place sau nu, oamenii judeca dupa aparente, deci este important sa aratati ca un profesionist. Dar daca va îmbracati prea oficial, veti arata rigid, iar daca aveti o tinuta prea comuna , intervievatorul poate crede ca nu aveti intentii serioase legate de slujba.

Nu purtati haine neglijente, strâmte sau decoltate la un interviu. Cele mai potrivite sunt costumele de afaceri de buna calitate, atât pentru barbati, cât si pentru femei. Nu uitati detaliile: Pantofii si celelalte accesorii trebuie sa fie curate si lustruite. Poate ca haina face pe om, dar parul si igiena au o importanta cruciala.

Nu trebuie ca intervievatorul sa va poata mirosi înainte de a va vedea, deci faceti baie în dimineata interviului, folositi un sapun de calitate si deodorant, evitând parfumul sau apa de toaleta. Parul trebuie sa fie curat si bine aranjat – în niciun caz tepos sau ciufulit- iar machiajul sa fie minim. Acoperiti tatuajele si limitati gaurile vizibile la una în fiecare lob al urechilor.

Strângerea de mâna
O mâna nesigura arata ca sunteti ezitant sau umil. Daca strângeti foarte tare, puteti parea supra entuziast sau dominant – si doare! Dar daca strângeti cu o fermitate moderata, veti transmite încredere si autoritate. Întindeti mâna si strângeti atunci când palmele se ating. Apoi, scuturati de doua ori.

Limbajul trupului
Nu subestimati importanta pozitiei si a miscarilor subtile. Un studiu arata ca 55% din comunicare se face prin limbajul trupului.

Pentru ca limbajul trupului dvs. sa transmita încredere, stati drept cu umerii spre spate. Nu stati picior peste picior si nu adoptati o pozitie relaxata – chiar daca intervievatorul o face.

Chiar daca aveti emotii, nu lasati sa se vada. Nu va jucati cu bijuteriile, cu parul si nu va încrucisati bratele. Mentineti contactul vizual cu intervievatorul. Daca nu aveti curaj sa îl priviti fix în ochi, uitati-va la nas – va arata ca si cum pastrati contactul vizual, dar poate fi mai putin deranjant."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu