miercuri, 6 octombrie 2010

„Ajuta-l pe copil sa se concentreze mai bine“

„Copiii sunt extrem de curiosi, iar mediul in care traiesc este perceput ca fiind foarte complex si interesant. De aceea, unii nu reusesc sa se concentreze la fel de bine atunci cand vine vorba de sarcini specifice. Deseori sunt interesati de lumina din camera, obiectele si culorile lor, de micile detalii sau obiecte de ornament etc. Acestea ii distrag de la sarcina si nu reusesc sa-si mentina atentia concentrata pentru o perioada foarte mare de timp.


Iata cateva modalitati prin care poti sa ajuti la instalarea concentrarii:


1. Redu multitudinea de distractori din jur. Atunci cand vrei sa-i ceri sa faca ceva, ideal ar fi sa folosesti cateva modalitati prin care sa-i atragi atentia. Spre exemplu, iti doresti sa-i transmiti ca te deranjeaza faptul ca sare in pat dansand pe muzica. O modalitate de a elimina distractorii si de a-l face sa se focuseze asupra a ceea ce spui este aceasta: opreste muzica, spune-i pe nume, prezinta-i in cateva cuvinte ce te deranjeaza, uita-te in ochii lui si adopta o postura cat se poate de sobra. Atunci cand invata, cere-i sa opreasca televizorul din camera, calclatorul sau muzica din casti. Asigura-te ca a usa de la camera e intredeschisa pentru a mai putea “arunca un ochi” asupra a ceea ce face.

 
 
2. Creeaza rutine. 
Daca copilul tau are niste rutine pe care le urmeaza, atunci ii este mai usor sa se concentreze. Spre exemplu, daca ii spui si urmeaza zi de zi pasii urmatori: cand vine de acasa, isi asaza haina in cuier, se deascalta, se schimba de imbracaminte, mananca, iar apoi isi face temele si ulterior se poate juca cu vecinii sau are acces la televizor sau calculator, ii va fi mai usor sa se obisnuiasca. Va sti care sunt secventele pe care sa le urmeze. Va avea predictibilitate (stie ce anume are de facut), va avea o serie de responsabilitati si sarcini pe care stie ca e nevoie sa le respecte pentru a-si organiza intr-un mod util timpul.


3. Utilizeaza simboluri
prin care copilul sa stie ce urmeaza. Spre exemplu, pentru a-i atrage atentia poti sa folosesti in casa un clopotel pentru a anunta ca e ora mesei, un simplu batut din p alme daca cel mic nu e atent la lectii, un batut cu degetul in masa ori poti folosi daca esti cadru didactic o simpla atingere a capului. Este mai util sa mergi spre elevul care nu este atent in timp ce tu-ti prezinti in continuare lectia si sa-l atingi usor pe cap sau sa-l lovesti prieteneste pe umar, decat sa-l nominalizezi de fata cu toti riscand sa distragi atentia tuturor elevilor din cauza unuia singur.


4. Foloseste post-it-uri, acele biletele pe care poti nota unele sarcini pe care copilul le are de indeplinit imediat ce ajunge acasa, daca niciunul dintre parinti nu este acasa pentru a-l intampina. Asa va putea sa-si organizeze mai bine timpul si sa aiba o secventa clara a lucrurilor peste care e nevoie sa se focuseze.“

Recomandarile tale:

Tu prin ce alte metode il ajuti pe copil sa se concentreze?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu