vineri, 29 octombrie 2010

"Ce sa nu faci pe Facebook – sfaturi pentru siguranta ta"

   "Discutiile despre cum internetul este o usa deschisa in viata noastra, care ofera acces la detalii intime ale existentei noastre legate de prieteni, gusturi, preferinte pana la date personale, desi vaste si numeroase, sunt inca la inceput.

Asta pentru ca internetul inca nu si-a epuizat resursele si nu ne-a aratat tot ceea ce poate face. Una dintre cele mai exploatate medii din internet, la scara mondiala, este cel al relatiilor sociale. Iar la acest capitol, Facebook ocupa un loc de cinste.

Ca orice alt mediu virtual, are calitatea de a apropia mai usor oamenii si de a intretine relatiile de prietenie, in ciuda distantei fizice care ne separa. Pentru a fi sigura ca primesti doar ce este mai bun din relatia ta cu Facebook-ul, ia-ti cateva masuri de precautie menite sa protejeze intimitatea ta si a familiei tale.

1. Nu folosi o parola slaba
Evita sa folosesti nume proprii familiare sau cuvinte simple care se regasesc in dictionar. O parola buna este aceea care combina folosirea literelor mici cu majuscule, numere si simboluri. Pentru mai multa siguranta parola trebuie sa fie formata din minim opt caractere. Este recomandat sa inserezi in mijlocul cuvantului simbolurile si numerele.

2. Nu scrie data de nastere completa la profil
Nu faci decat sa usurezi munca hotilor de identitate, care o pot folosi pentru a afla mai multe informatii despre tine si, prin extensie, pot obtine accesul la contul tau bancar. Daca vrei ca prietenii tai sa nu mai uite de ziua ta de nastere, iti poti modifica profilul accesand pagina de Informatii si apasand butonul Editare. Acolo vei gasi optiunea de a afisa doar ziua si luna ta de nastere, astfel incat chiar si noii tai prieteni vor stii exact cand sa te felicite. In plus, reusesti sa pastrezi si misterul varstei tale…

3. Protejeaza-ti intimitatea
Ai optiunea de a impartasi actiunile tale pe Facebook cu prietenii tai, cu prietenii prietenilor tai, cu toata lumea sau le poti tine doar pentru tie. Daca nu gasesti un rost optiunii de a le tine doar pentru tine, asigura-te macar ca ai restrictionat accesul la fotografii, data nasterii, religie sau informatii legate de familie pentru persoanele straine si limiteaza-l la lista ta de prieteni. Poti sa permiti accesul anumitor grupuri la unii itemi sau poti sa impiedici anumite persoane sa le vada. Nu mentiona adresa de acasa nicaieri, nici macar pentru ochii celor din lista de prieteni nu ar trebui sa fie accesibila. Daca ti-ai notat adresa de e-mail sau numarul de telefon, asigura-te ca nu sunt la indemana tuturor. In fond, nu ai vrea ca toata lumea care nu te cunoaste sa aiba acces la numarul tau de telefon, nu-i asa? Afla cata intimitate iti ofera internetul si actioneaza in consecinta.

4. Nu scrie numele copilului tau in tag
Este bine sa protejezi prin orice mijloace siguranta si intimitatea copilului tau. Chiar daca apare intr-o fotografie, nu ii scrie numele in tag, iar daca face altcineva acest lucru, roaga acea persoana sa il stearga.

5. Niciodata nu anunta cand pleci de acasa
Este ca si cum ai pune un afis cu "nu e nimeni acasa" pe usa ta de la intrare. Chiar daca vrei ca prietenii tai sa stie in ce concediu extraordinar vei pleca tu, este mai intelept sa astepti intoarcerea acasa pentru a te lauda cu fotografii sau detalii din aventura din care tocmai te-ai intors.

6. Nu lasa motorul de cautare sa te gaseasca
Pentru a nu permite accesul unor straini la pagina ta de Facebook si implicit la informatiile tale, mergi in sectiunea Search din Privacy Controls si selecteaza doar prietenii sau eventual, prieteni ai prietenilor. Asigura-te ca boxul din dreptul optiunii "public search results" nu este bifat.

7. Nu permite minorilor sa acceseze Facebook nesupravegheati
Limita inferioara de varsta acceptata pe Facebook este de 13 ani, insa asta nu inseamna ca minori cu varste sub 13 ani nu pot avea o pagina a lor. Daca ai un copil mic care deja foloseste calculatorul sau este deja adolescent, asigura-te ca il supraveghezi cumva. Ca sa nu simta ca ii incalci intimitatea, imprieteneste-te cu copilul tau pe Facebook, astfel vei avea o evidenta a actiunilor lui.

Poti sa folosesti adresa ta de mail pe post de contact. Astfel, vei primi notificari de fiecare data cand exista o actiune in contul lui si mai ales, de fiecare data cand cineva intra in contact cu el. De cele mai multe ori, acestea pot revela informatii strainilor, ajutandu-i sa isi faca o idee despre programul adultilor din familie sau despre activitatile cotidiene ale acestora. Spre exemplu, un copil care scrie in fiecare zi la aceeasi ora: "trebuie sa spal vasele, mama o sa ajunga acasa" ofera o informatie pretioasa asupra programului cuiva din familie, care poate avea consecinte neplacute daca va ajunge la o persoana rau intentionata. Acestea pot fi evitate usor, trebuie doar sa fii un pic prevazatoare."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu