miercuri, 6 octombrie 2010

„Cum il inveti sa aiba rabdare? “

„Copiii de cele mai multe ori par a functiona ca un motor care pur si simplu nu se mai opreste. Sunt mereu agitati, zburdalnici, nu au rabdare si nici nu pot fi controlati din acest punct de vedere. Cum il inveti sa stea cu tine la coada la magazine sau la medic? Cum il faci sa inteleaga faptul ca acum nu ai bani sa-i cumperi jucaria pe care si-o doreste, insa peste 5 zile cand iei salariul o va avea? Rabdarea este elementul cheie, iar a avea rabdare se invata. Ce trebuie sa stii atunci cand vine vorba de copilul tau si rabdare?
A avea rabdare inseamna a avea capacitati dezvoltate la nivel cerebral. Efortul de control inseamna capacitatea de a amana un raspuns dominant in favoarea unuia subdominant. Raportat la nivel practic asta inseamna ca, la varsta de 6-7 ani, copilul inca nu are dezvoltata capacitatea de a astepta sa manance pranzul pentru a primi ulterior ciocolata pe care si-o doreste atat de mult. El nu intelege ca trebuie sa amane ceea ce vrea acum si aici pentru mai tarziu. Copiii nu au capacitatea de a amana recompensele pe care trebuie sa le primeasca si nu poseda abilitatea de “a astepta” cand nevoile lor sunt urgente.


Modul in care copiii percep timpul este diferit. Daca pentru tine o ora poate sa treaca foarte usor pentru ca stii ce anume inseamna, cand ii spui copilului “Mai avem o ora de asteptat”, acesta fie poate sa te intrebe: “Si cat e o ora?”, “Asta inseamna ca mai avem mult?” tocmai datorita faptului ca pentru orele inseamna o eternitate.Copilul nu cunoaste asteptarile pe care le ai fata de el. Incearca sa constientizezi intotdeauna varsta pe care o are copilul. Poate sa faca fata? Va intelege ceea ce-i spun? Incearca sa-ti modelezi asteptarile in functie de caracteristicile copilului si varsta lui.


Ce poti sa faci pentru a-l invata sa aiba rabdare?

1. Invata-l tehnici prin care sa-si ocupe timpul atunci cand trebuie sa astepte. De exemplu poti sa-i ceri sa numere secundele ramase, sa caute cate obiecte sunt de culoare rosie daca va aflati undeva pe un hol sau intr-o sala de asteptare, cate masini negre trec pe strada etc.


2.
Jucati-va acasa diverse jocuri in care rabdarea este rasplatita. Iti aduci aminte de jocul linistea? Faceti un cerc, iar cineva pe un scaunel in fata va chema doar acel copil sau acea persoana care sta cel mai cuminte pe scaunul lui. Asa va invata ca trebuie sa-si astepte randul sau sa faca ceva pentru a obtine ceea ce-si doreste.


3. Gatiti impreuna. Gatitul este ideal pentru a-l invata sa astepte. “Cat dureaza pana se coc prajiturelele? Nu stiu hai sa ne uitam prin usa cuptorului ce culoare au.” Astfel activitatile i se vor parea foarte interesante si pline de suspans.


4. Uitati-va la filme in care suspansul este la cote maxime.


5. Cititi impreuna povesti a caror lungime sa fie mai mare. Evita situatia in care copilul intoarce filele pana ajunge la finalul cartii de unde citeste deznodamantul, pierzandu-si interesul pentru restul povestii.


6. Realizati experimente prin care sa fie nevoie de timp pentru a aparea vreo reactie. De exemplu saditi impreuna o planta si cere-i sa ii urmareasca evolutia, sa tina un jurnal al plantei. Ce se intampla in prima zi? Dar in a doua? La cati centimetri a ajuns dupa o saptamana? Asa va invata ca fiecare lucru pentru a se face are nevoie de timp.


7. Jucati jocuri care sa necesite rabdare. De exemplu, puzzle-urile, jocurile de strategie, de constructie etc.“

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu