miercuri, 6 octombrie 2010

"Laptele crud, sanatos pentru copii?"

"Incerci sa ii oferi copilului tau o alimentatie sanatoasa, iar laptele reprezinta unul dintre alimentele de baza, bogat in vitamine si minerale. Cu toate acestea, care este cea mai buna varianta de consum? Optezi pentru laptele crud sau preferi varianta pasteurizata?



Laptele contine calciu si fosfor, elemente necesare pentru dezvoltarea sistemului osos al copilului, pentru combaterea rahitismului si prevenirea osteoporozei. Cu toate acestea, laptele contine 25 de vitamine care se pot deteriora printr-un proces necorespunzator de sterilizare.Din acest motiv, parintii se intreaba daca laptele crud este mai sanatos decat cel pasteurizat. Laptele crud este cunoscut pentru anticorpii pe care ii contine si pentru efectele benefice asupra sanatatii. Din pacate insa, calitatea acestuia poate fi influentata de mai multi factori.

De cate ori nu ti-a facut cumparaturile de weekend si ai achizitionat lapte la punga sau cumparat direct de la comerciantii de la piata? Desi multi dintre consumatori pledeaza pentru sanatatea alimentelor naturale, laptele este un produs biologic extrem de delicat. Atunci cand nu sunt respectate conditiile de igiena, laptele poate deveni o sursa de imbolnavire.

Imagineaza-ti ca atunci cand cumperi laptele crud nu stii daca persoana care il comercializeaza a respectat conditiile minime de igiena, daca animalele de la care provine laptele sunt sanatoase, daca a fost depozitat corespunzator etc. De la un aliment sanatos, plin de vitamine si minerale, laptele poate deveni mediu de incubatie pentru salmonela, toxoplasmoza, listerioza etc.

Lapte fiert, pasteurizat sau UHT?

Daca optezi pentru laptele crud, atunci, inainte de a-l consuma, trebuie sa il fierbi. Se recomanda fierberea acestuia la cel mult 20 de minute dupa ce a fost recoltat, la o temperatura de 95 de grade. Din pacate insa, prin fierbere se pierd imediat vitamina C si acidul folic, iar celelalte vitamine sunt de asemenea eliminate in diferite proportii.
O alta varianta o reprezinta laptele pasteurizat. Pasteurizarea inseamna incalzirea laptelui la 63-95 de grade, distrugandu-se astfel toate formele vii ale bacteriilor. Din pacate, gustul este alterat, iar procesul de pasteurizare distruge si modifica elementele nutritive continute de laptele crud. In plus, pasteurizarea nu distruge complet bacteriile, unele dintre acestea rezistand acestui proces. In ultimii 50 de ani s-a dezvoltat tehnologia UHT, considerata cea mai sigura metoda de sterilizare a laptelui. Prin aceasta metoda, laptele este adus la temperatura de 135-140 de grade, pentru 2-4 secunde si apoi racit brusc.

Dupa aceea, laptele este ambalat in recipiente alcatuite din straturi succesive din carton, folie de aluminiu si polietilena, care au proprietatea de a mentine laptele nealterat timp de 6 luni, fara adaos de conservanti. Aceasta metoda nu distruge insa niciun element nutritiv din lapte.

Lapte crud – bebelusi mai sanatosi?

Cercetatorii au realizat un studiu prin care au comparat starea de sanatate a bebelusilor care au consumat lapte crud si starea de sanatate a celor care au consumat lapte pasteurizat. Copiii hraniti cu lapte crud erau mai dezvoltati, absorbeau calciul mai usor si erau mai rezistenti la boli precum astmul, gripa, pneumonia sau TBC. Cu toate acestea, medicii nu recomanda consumul laptelui crud, pentru ca singurul care poate sti daca acesta provine dintr-un mediu igienic si sigur este producatorul. "

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu