miercuri, 6 octombrie 2010

"Mananca sanatos fara a-ti schimba obiceiurile "

"Cu totii stim ca nu ne putem minti papilele gustative. Acestea inca prefera chipsurile de cartofi in locul piureului de legume, puiul prajit in locul pestelui la cuptor sau pastele in locul supelor.
Dar cum ar fi daca nu am avea de ales intre mancarea gustoasa, insa nesantoasa, si mancarea buna pentru organismul nostru, dar fara savoare? Cum ar fi daca am putea manca sanatos si, in acelasi timp, ne-am bucura de gustul bun al mancarii?

Exista alimente care nu ar trebui sa lipseasca din nicio bucatarie deoarece acestea contin foarte multi nutrienti, vitamine si antioxidanti care ajuta corpul nostru nu doar sa arate bine, ci si in lupta impotriva bacteriilor si a virusilor.

1. Sandwich-urile

Cuvantul “sandwich” ne duce cu mintea direct la mancarea nesanatoasa, tip fast food, cu sute de calorii, prajeli si sosuri. Insa, nu trebuie neaparat sa fie intotdeauna astfel.

Daca esti o fana infocata a acestui tip de mancare, incearca sa iti pregatesti sandwich-ul singura, in propria bucatarie. Pe langa placerea de a-ti pregati gustarea, ai nevoie doar de indemanare si putina rabdare.

In ceea ce priveste ingredientele, iti trebuie piept de pui la gratar sau peste, salata verde, o rosie, o jumatate de castravete, un ou fiert, paine neagra sau din cereal feliata, sare si piper pentru gust. Timpul de preparare este de doar 10 minute.

Asadar, intr-un timp foarte scurt iti poti pregati singura o gustare delicioasa si, in acelasi timp, sanatoasa.

2. Pastele

Daca
stim ce ingrediente sa folosim pentru a le prepara, pastele se pot transforma in adevarate delicii culinare, pline de vitamine si de nutrienti si, cel mai important, cu foarte putine calorii.

Tot ce trebuie este sa inlocuiesti ingredientele cheie ale acestui tip de mancare cu alimente sanatoase, cum ar fi: nuci sau alune, frunze de busuioc, usturoi, ulei de masline, carnati italienesti si broccoli. Deasupra presarati branza ricotta sau mozzarella pentru un plus de savoare.

3. Shaorma

Cine nu pofteste la o shaorma mare cu cartofi prajiti si maioneza din abundenta? Desi este un deliciu pentru papilele noastre gustative, o shaorma de 300 de grame contine peste 730 de calorii. De aceea este considerata o adevarata “bomba calorica”.



Pentru a beneficia de aroma placuta si gustul shaormei nu trebuie decat sa renunti la anumite ingrediente in schimbul altora: cartofii prajiti trebuie eliminati, iar sosul de maioneza trebuie inlocuit cu iaurt.

Adauga pe o lipie urmatoarele alimente, in ordinea mentionata: sos de iaurt si usturoi, piept de pui la gratar (fara piele), varza, rosii, castraveti, felii subtiri de ceapa, ketchup. Pentru a imbunatati si mai mult gustul, poti pune felii de ardei gras dulce, chilli, piper, boia, oregano sau busuioc.

4. Chipsurile

Chipsuri din cartofi sau fulgi de cartofi, nachos cu sos salsa sau guacamole…delicioase, insa pline de aditivi alimentari, E-uri si calorii.
Cele mai bune momente pentru a manca o punga intreaga de chipsuri este vizionarea unui film sau a unui documentar deoarece in acele momente suntem obisnuiti sa rontaim ceva. Desi a devenit o deprindere de care nu putem scapa, “rontaiala” poate consta si in alimente bune, sanatoase.
Data viitoare cand te plictisesti si vrei sa vezi un film, incearca sa iti prepari singura gustarea: salata de legume(varza, morcovi, rosii, castraveti).

O alta posibilate ar fi popcornul (chiar daca este facut la cuptorul cu microunde, popcornul este mult mai sanatos decat chipsurile). Pentru un gust diferit, realizeaza un amestec din patru linguri de ulei de masline, doua linguri de suc de lamaie, putina coaja de lamaie, sare si piper. Adauga compozitia rezultata peste popcorn si pune-l la cuptorul cu microunde timp de 30 de secunde pentru a se usca. Se serveste imediat."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu