joi, 7 octombrie 2010

"Plante aromatice pe care le poti creste in ghiveci"

"Daca iti place sa gatesti, sa condimentezi bine mancarea si sa incerci tot timpul diverse arome, poti sa cultivi ierburile aromatice preferate in ghivece. Astfel, le vei avea tot timpul la dispozitie, proaspete si gustoase. Iata care sunt principalele plante aromatice care se adapteaza bine la conditiile din casa:

1 Patrunjel

Una dintre cele mai populare plante aromatice din lume, patrunjelul, a fost descoperit acum mai bine de 2.000 de ani. Cultivandu-l in ghivece, poti sa ai patrunjel proaspat tot anul. Ai nevoie de seminte pe care le poti cumpara din magazinele de gradinarit, hipermarketuri sau chiar florarii, de un ghiveci mai mare si de un pamant usor, prin care apa sa se scurga cu usurinta (pamant de flori amestecat cu nisip).

Este foarte important ca imediat dupa ce ai plantat semintele, sa le acoperi cu o folie transparenta de plastic si sa ii faci cateva gauri pentru a avea aer. Folia poate fi indepartata numai in momentul in care plantele incep sa se vada. Ghiveciul trebuie tinut intr-un loc luminos, cu o temperatura constanta, de peste 20o C. Lipsa luminii ingreuneaza cresterea frunzelor.

Patrunjelul este o planta care se regenereaza foarte repede, astfel ca nu trebuie sa iti faci griji daca rupi mereu din ea.

2 Leustean

Spre deosebire de patrunjel, leusteanul nu iubeste foarte mult soarele. Rezista destul de bine la temperaturi incepand de la 10o C. Este bine sa tii ghiveciul cu leustean la umbra, planta fiind dependenta si de un sol umed, dar nu excesiv de umed. Leusteanul se inmulteste prin seminte, pe care poti sa le cumperi din magazine de specialitate sau din hipermarketuri, dar si prin rasad sau radacina. Planta are o radacina pivotanta, ce se poate dezvolta foarte mult astfel ca este indicat sa-l cultivi intr-un ghiveci de dimensiuni mari.

3 Marar

Mararul este cultivat pentru frunzele si fructele sale, atat pentru aroma sa deosebita cat si pentru proprietatile terapeutice, ca adjuvant pentru a calma durerile abdominale.

La fel ca patrunjelul, mararul este o planta iubitoare de lumina si caldura. De aceea, ghiveciul in care ai plantat mararul trebuie tinut in locurile calde si luminoase ale bucatariei sau balconului. Este recomandat sa il uzi moderat pentru ca radacinile sale pot putrezi. De asemenea, este recomandat ca varfurile plantei sa fie rupte constant, pentru ca astfel se va regenera mai usor.

Spre deosebire de patrunjel si leustean, care sunt plante perene, mararul este o planta anuala, astfel ca vei fi nevoit sa il replantezi in ghiveci in fiecare primavara.

4 Rozmarin


Rozmarinul plantat in ghiveci seamana cu un bradut, avand frunzele intotdeauna verzi, sub forma de ace cerate. Planta are nevoie de multa lumina pe toata perioada anului.

Rozmarinul nu are nevoie de multa apa ci doar de putina umezeala. Este indicat sa pui apa in farfuria ghiveciului si pentru ca planta sa-si poata trage cat are nevoie.

Este important ca solul sa aiba un drenaj bun, pentru ca excesul de apa sa se poata scurge usor si sa nu ramana la radacina acestuia. Poti sa folosesti pamant de flori cumparat de la magazine, amestecat cu putin nisip.

5 Busuioc

Busuiocul are proprietati aromatice dar si medicinale, avand un efect antioxidant, anticancer, antiviral si antibacterian. Planta are nevoie de un sol bine drenat si trebuie tinut in permanenta la lumina. De aceea, este indicat sa pozitionezi ghiveciul pe un pervaz al unui geam orientat catre sud.

Frunzele de busuioc sunt folosite adesea la prepararea salatelor, pastelor, fripturilor, a diferitelor sosuri dar si in combinatie cu fructe. Este bine sa stii ca de regula se foloseste busuiocul proaspat care se adauga cand preparatul este aproape gata, pentru a nu-i distruge aroma. Uscate, frunzele isi pierd o mare parte din aroma.
 
6 Menta

Menta este o planta perena, foarte aromata, ce se ingrijeste destul de usor. Poti cumpara radacini de menta (rizomi) din magazinele de gradinarit, florarii sau hipermarketuri pe care sa ii plantezi intr-un ghiveci mare, pentru a se putea dezvolta armonios.

Menta prefera semiumbra si are nevoie de un pamant umed pentru a dezvolta cat mai multe frunze. Totodata, ca sa stimulezi productia de frunze, smulge-le pe cele existente cat mai des. Este bine sa stii ca menta creste si se regenereaza foarte repede.

Planta este folosita pentru ceaiuri, in bauturile racoritoare (limonade, diverse cocktailuri), inghetate, jeleuri, ciocolata dar si pentru aromatizarea sosurilor.

7 Cimbru

Cimbrul poate fi crescut in ghiveci printr-un butas lasat sa prinda radacini. Totodata, poti sa dezgropi o astfel de planta din gradina si s-o replantarezi intr-un ghiveci. Cimbrul este o planta iubitoare de lumina dar se dezvolta bine si in semiumbra. Este indicat sa culegi frunzele imediat ce acesta a inflorit.

Cimbrul este utilizata pentru a da savoare carnii, salatelor, supelor, sosurilor, painii, mancarurilor cu legume si carne, deserturilor. Da un gust special carnii de miel, rosiilor si oualor.

8 Salvia

Ca sa cultivi salvia in ghivece poti sa pornesti cu un butas de la o planta din gradina. Salvia tolereaza bine aerul uscat din interiorul casei si are nevoie de lumina puternica, astfel ca este bine sa fie asezata la o fereastra dinspre sud.

Salvia era folosita de secole de oameni pentru a-i apara de rele si de muscatura serpilor, dar si pentru a creste fertilitatea femeilor. Planta are o aroma usor dulceaga si in acelasi timp piperata. Este utilizata pentru a da aroma fripturilor, branzeturilor sau la prepararea diverselor garnituri de legume si sosuri."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu