miercuri, 6 octombrie 2010

"Sahul dezvolta inteligenta copilului"

    "Sahul a fost mereu considerat cea mai buna cale in dezvoltarea capacitatilor mintale ale copiilor cum ar fi puterea de concentrare, memoria, abilitatile analitice. Studii stiintifice efectuate in acest sens au relevat faptul ca elevii si studentii care practica sahul au rezultate superioare colegilor lor, iar aceste rezultate pot fi considerate valide pentru orice varsta. Dupa mai multe studii facute de-a lungul timpului asupra efectului pe care il are sahul asupra logicii gandirii si altor functii s-a ajuns la concluzia ca jocul nu are doar puterea de a dezvolta aceste caracteristici ci chiar de a le crea.



Sahul mareste puterea de concentrare si logica
  Imbunatatirea memoriei este doar o parte a beneficiilor aduse de sah. Din rapoartele acelor studii s-a descoperit ca sahul aduce o imbunatatire semnificativa in ceea e priveste:

rezolvarea problemelor matematice;
logica;
gandirea clara in situatii critice;
rapiditatea de intelegere si asimilare a textelor citite;
cresterea increderii personale;
rabdarea;
observatia;
creativitatea;
puterea de analiza;
puterea de concentrare;
ambitia si perseverenta;
controlul personal;
respectul de sine si fata de ceilalti.

   Avand aceste studii si rezultatele lor drept fundament, in anul 1992, peste 30 de tari ale lumii au hotarat sa introduca sahul ca disciplina obligatorie in scoli. Astazi, numarul estimativ al tarilor in care sahul se studiaza este de peste 70.
   Studiile de caz efectuate in SUA intre anii 1979 si 1983 au aratat o putere medie de iesire din situatii critice ale elevilor nejucatori de sah de 4.6%, comparativ cu 17.3% in cazul celor care joaca sah. De asemenea, creativitatea celor care joaca sah s-a constat a fi de doua si chiar de trei ori mai mare.
   Continuarea experimentelor dintre anii 1987-1988 a scos la iveala faptul ca puterea de asimilare a informatiilor, abilitatile organizationale si cele logice sunt de asemenea marite in cazul jucatorilor de sah.
   Aceste imbunatatiri s-au putut observa asupra tuturor subiectilor care au participat la experimente, indiferent de gradul de dificultate ale meciurilor de sah.
   Oamenii de stiinta au ajuns la o concluzie clara: fara nicio indoiala, sahul dezvolta sau chiar da nastere creativitatii, puterii de concentrare, intelectului, respectului de sine si altor abilitati pe care parintii sau profesorii doresc sa ii caracterizeze pe copii.

Invata-ti copilul sa joace sah

   Daca nu aveti inca o tabla de sah in casa, achizitionati una si jucati impreuna. Pretul unei table de sah si table porneste de la 100 de lei si variaza in functie de dimensiunea si materialul din care este confectionata. Daca sunt mai multi membri ai familiei, organizati campionate pentru ca lucrurile sa se desfasoare intr-un mod mai palpitant.
   Totusi, daca niciun membru al familiei nu stie sa joace sah, nu iti face griji. Exista foarte multe site-uri care te invata regulile acestui joc. Iata aici un exemplu.

   Daca micutul tau are chef sa joace sah, insa nici un membru al familiei nu este disponibil in acel moment, copilul poate juca sah online."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu