vineri, 14 ianuarie 2011

"Detoxifierea – curatenie de primavara pentru trup si minte"

   "Daca te uiti pe geam sau iesi afara in "congelator", nu-ti prea vine sa te gandesti de pe acum la o dieta care sa-ti detoxifieze corpul, mai ales dupa bunatatile ingurgitate de sarbatori.

Cu toate acestea, speram ca in curand, primavara sa ne arate primele simptome: soare, ghiocei si iesiri mai des in parc. Asa ca noi ne-am gandit sa va pregatim de pe acum cu cateva metode pentru un corp mai sanatos, mai tonifiat si un chip mai luminos.

Practicarea detoxifierii organismului este recomandata indeosebi in perioada schimbarii anotimpurilor, dar mai ales dupa cel de iarna, cand corpul nostru a fost supus multor factori nefasti precum frigul, vegetatul la caldura si mancarea bogata in grasimi.

Pentru a preveni depresia, venita odata cu astenia de primavara - lipsa energiei, respectiv a vitaminelor - este bine sa ne pregatim corpul, cu o detoxifiere.

Dupa toate mancarurile grele, din carne, imbibate in diferite sosuri, detoxifierea inseamna inlocuirea celor enumerate cu un aport ridicat de legume si fructe proaspete, dar si multe lichide.

Aceasta curatire a corpului, inseamna in primul rand o reechilibrare a functiilor organismului, potrivita pentru cresterea rezistentei sistemului imunitar, urmata inevitabil, de scaderea in greutate intr-un mod sanatos.

Purificarea are loc odata cu incurajarea regenerarii celulare, atat prin consumul de alimente proaspete, efort fizic - la sala sau in aer liber - cat si prin sauna, masaje relaxante si hidratarea corpului la exterior.

Dupa schimbarea alimentatiei pentru "hibernare" - corpul nostru stie ca sta ascuns sub straturi de haine - cu una mai lejera, trebuie sa ne gandim si la pielea noastra. Uscata de frig si inundata de grasimi care se pot vedea sub forme ca acneea sau cearcanele (pentru ca nu ne-am odihnit bine, cu stomacul plin), putem sa ajutam tenul si prin cateva tratamente cosmetice.

Detoxifierea este potrivita pentru majoritatea oamenilor care simt nevoia unei mici diete. Insa cum peste tot trebuie sa existe si un "dar", ea se practica pentru sanatatea noastra. In cazul in care aveti probleme digestive, nu este "cardul VIP" pentru a slabi excesiv, deoarece iti vei stresa corpul si mai mult.

Sfatuit este sa nu exageram, sunt mai multe feluri de detoxifiere: poate dura trei zile, o saptamana sau poti obtine chiar o schimbare mai radicala a felului cum mananci, totul facandu-se in etape, nu dintr-o data.

Beneficiile sunt nenumarate daca iti schimbi obiceiurile, important este sa tii cont de sfaturile specialistilor.

Ca sa radiezi primavara aceasta si sa incepi anul cu mai multa productivitate, lasand lenea in iarna anului ce tocmai si-a luat zborul, noi te sfatuim sa urmezi pasii unei diete de detoxifiere, din cele prezentate mai jos.

Ca sa fii sigura ca o alegi pe cea mai buna pentru tine, fa testul nostru si afla ce dieta de detoxifiere ti se potriveste.

Detoxifiere in 3 zile

   Pentru inceput, ca sa nu te panichezi ca nu ai cum sa duci la bun sfarsit aceasta dieta, incearca treptat sa-ti schimbi stilul de a manca, cu o dieta mai usoara.

Aceasta nu o sa-ti consume mult timp cu "oare eu ce am voie sa mananc?" si dureaza doar trei zile.

   Cred ca deja este cunoscut faptul ca daca mananci bine la micul-dejun, o sa radiezi toata ziua. Multi insa fac greseala sa se avante intr-o cana de cafea si atat. Daca incepi aceasta detoxifiere trebuie sa ai in minte cuvantul "sanatos" - trei mese principale si doua gustari.

   Dimineata: cereale cu lapte, iaurt, orez cu lapte de soia, ou fiert, putin spanac, paine prajita sau poti opta pentru o omleta cu rosii, ceapa, cu garnitura de legume: salata, ardei, vinete, pastai.

   Gustari: nuci, stafide, smochine, curmale, caju, alte fructe uscate, dar si cocktailuri de fructe proaspete - mere, banane, portocale, mandarine, struguri.

   Pranz: salata cu putin ulei, poti sa adaugi nuci si cascaval slab in grasimi, ras
peste salata. Alta varianta ar fi cartofi fierti sau copti cu putin ulei deasupra, masline, rosii si o felie de branza sau binecunoscutele supe de legume.

   Cina (nu mai tarziu de ora 20): broccoli fiert cu nuci si sos de usturoi face minuni, cu o salata de morcovi si telina cu un strop de ulei. Poti sa introduci din a doua zi si putina carne alba - pestele - cu legume si in alta seara legume la gratar, alaturi de cateva felii de branza. Daca mai vrei o idee de garnitura: salata de sfecla fiarta cu putin hrean, este o schimbare gustoasa si sanatoasa.

   Nu uita sa bei cei doi litri de apa, limonada indulcita cu miere in timpul meselor si sa inlocuiesti cafeaua cu ceaiuri: verde, negru, alb pentru energie, dar si cu cele de urzica, musetel sau soc.

Aceasta dieta este foarte apreciata si pentru ca poti sa o reiei oricand, poate chiar o data pe luna, daca sistemul tau are nevoie de un stimulent sanatos.

Detoxifiere in 7 zile

   Aceasta dieta necesita mai multa atentie din partea noastra si pana la urma, rabdare. Sfaturile noastre sunt moderate, dar trebuie sa pleci la drum cu optimism.

   Nu te astepta ca intr-o saptamana sa slabesti, repet, vorbim aici despre o curatire a sistemului, ca sa-si revina dupa sarbatori. Daca vrei sa pierzi din greutate, trebuie sa-i dedici mai mult timp - o luna chiar - dar sa o faci sanatos, sa mananci organizat si sa faci exercitii fizice.

   Daca nu ai probleme cu aciditatea din stomac, este recomandat sa bei destule lichide dimineata, pe stomacul gol - un pahar cu apa si lamaie, urmat de un ceai caldut din plantele enumerate la dieta de trei zile.

   Dimineata, timp de 7 zile: un piure din afine si migdale in prima zi; zmeura si lapte de orez (se gaseste in supermarket-urile mari); fulgi de ovaz (pentru consistenta se amesteca cu orez si cu lapte de migdale); se revine in a patra zi la un amestec de mango si lapte de cocos; urmat in ziua cinci de cel cu piersici si migdale; in a sasea zi gatesti acelasi piure de fructe din prima zi; iar in ultima zi se consuma unul de zmeura cu lapte de orez.

Pranzul timp de 7 zile:
 
   Salata de morcovi si dovlecei cu dressing de ghimbir; pui la gratar cu sos Teryaki (se cumpara) cu legume aburinde; in a treia zi, pentru ca la micul dejun ai mancat mai consistent, poti sa bei un smoothie din afine si migdale; supa de legume (morcovi, ciuperci, linte); legume (morcovi, fasole verde, ridichii, castraveţi, dovlecei) cu dresing de ghimbir; somon in aburi cu ulei de masline, suc de lamaie cu garnitura de legume verzi (salata, pastai, sparanghel); in ultima zi poti sa mananci la fel ca in ziua a patra, adica o supa.

   Gustari: o mana de seminte de dovleac si floarea soarelui; un bol de supa cu legume, suc de castraveti cu lamaie si busuioc; un pumn de afine; suc de sfecla cu morcov, mar si ghimbir; suc de legume verzi (pastai, castravete, dovlecel, broccoli, telina, mar si lamaie pentru gust); o mana de migdale.

   Cina timp de 7 zile: supa de broccoli cu rucola; supa de mazare cu busuioc; supa de legume; somon cu legume in aburi; supa de avocado cu castraveti; pui la gratar cu sos Teriyaki, orez brun si dovlecei; peste la aburi cu quinoa (specie inrudita cu cerealele, care se gaseste in supermarketuri, cea mai buna pentru acest tip de cura).

Dieta de detoxifiere ca stil de viata

   Daca dietele de mai sus nu-ti sunt suficiente sau te-ai decis ca vrei o schimbare drastica a stilului gurmand, poti sa incepi treptat cu dieta de detoxifiere in sapte zile, alternand alimentele, ca sa nu te plictisesti.

   Trebuie sa ai grija sa nu suferi de bulimie, anemie sau alte probleme cardiace. Inainte sa faci pasul acesta, mai bine te consulti si cu un medic specializat, care o sa te orienteze spre ce ai tu nevoie.

   Pe masura ce bei mai multe lichide, vei elimina si substante de care ai nevoie, mai ales daca faci si sport. Incearca sa compensezi cura de detoxifiere cu suplimente de vitamine si minerale. Nu este indicat sa prelungesti prea mult aceasta cura. Poti sa introduci treptat mai multe alimente, precum carnea alba, cea rosie, paste, paine si zaharoase, intr-un mod moderat.

Detoxifierea cu argila

   Ca bonus, argila este buna in curele de detoxifiere, insa nu excesiv - se fac cure a cate zece zile pe luna, tip de sase luni. In fiecare seara amesteci o lingura de praf de argila intr-un pahar de apa, care se va consuma ziua urmatoare inainte de mesele principale.

   In primele trei zile bei doar apa de argila, fara praful depus, dupa cele trei zile, amesteci argila de la fundul paharului si o consumi ca atare. De preferat, cand urmezi aceasta cura incearca sa elimini consumul de alcool, starile de nervozitate si lucrurile din jurul tau de care nu mai ai nevoie.

   Odata cu detoxifierea, poti sa apelezi si la curatenia de primavara, pentru ca mediul in care traiesti, sa se curete odata cu tine."

http://www.intrefete.ro/sanatate/dieta/detoxifierea-curatenie-de-primavara-pentru-trup-si-minte-7865562

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu