luni, 28 martie 2011

"Magneziul si sanatatea noastra. Top surse naturale de magneziu"

Rolul magneziului in organism
 
"Mineral esential pentru organism, magneziul joaca un rol central si multiplu in metabolism si intra in compozitia oaselor.
   Magneziul este implicat in metabolismul tuturor nutrientilor de baza – proteine, lipide, glucide. Magneziul este indispensabil producerii si transportului energiei necesare functionarii tesuturilor, jucand rol de catalizator in multe dintre reactiile biochimice din organism. Ajuta la contractia si relaxarea muschilor, la absorbtia si metabolizarea calciului si a vitaminei C. Este, de asemenea, esential pentru functionarea sistemului nervos.
Magneziul contribuie la reglarea ritmului cardiac si la mentinerea tonusului arterelor.

   Necesarul zilnic de magneziu este in jurul a 6mg/kg corp. Femeile insarcinate sau care alapteaza, persoanele in varsta si sportivii au nevoie de cantitati mai ridicate de magneziu. De asemenea, avem nevoie de cantitati marite de magneziu in perioadele de stres accentuat.

   Excesul de magneziu nu produce toxicitate, deoarece absorbtia sa intestinala este controlata bine de catre organism (toxicitatea poate aparea in cazuri foarte rare de folosire irationala a suplimentelor cu magneziu). Suplimentele de magneziu sunt in general contraindicate celor care sufera de litiaza renala sau biliara.

   Deficitul de magneziu provoaca spasm muscular, dureri de cap, insomnie, astenie si irascibilitate (contribuind la depresie), tulburari de memorie, fragilitatea unghiilor si a parului, oboseala vizuala, palpitatii. In cazuri severe se poate ajunge la slabirea oaselor, tulburari grave de ritm cardiac, convulsii, tulburari neurologice accentuate si, bineinteles, moarte.

   Surse naturale de magneziu
Surse bogate in magneziu sunt:
- semintele de dovleac, migdalele, nucile;
- legumele verzi si verdeturile (frunzele de spanac, ceapa verde, urzica etc.);
- cerealele integrale;
- unele fructe (cum sunt smochinele, catina, fructele de padure).

   Cele mai valoroase dintre acestea sunt semintele enumerate, deoarece concentratia de magneziu din ele este ridicata iar randamentul cu care este absorbit magneziul scade in prezenta unor cantitati mai mari de fibre.
Absorbtia de magneziu scade si in cazul unei diete bazate pe carne.
Vitamina B6 creste randamentul asimilarii magneziului.

   Suplimentele de magneziu nu sunt in general necesare daca acordam atentie consumului de alimente bogate in magneziu. In cazuri de stres puternic sau de depresie suplimentele de calciu, magneziu si zinc pot fi necesare."

http://safiitusanatos.ro/2011/03/18/magneziul-si-sanatatea-noastra-surse-naturale-de-magneziu/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu