sâmbătă, 19 mai 2012

Cum amenajezi o gradina verticala de legume

   "O gradina verticala nu este doar o gaselnita cu aspect inedit, ci si o idee excelenta de a economisi spatiu sau de a cultiva legume atunci cand nu dispui de o suprafata generoasa. Ce trebuie sa stii pentru a amenaja cu succes o gradina verticala de legume, afla in continuare!

   O gradina de legume, organizata pe verticala, nu este deloc dificil de amenajat. O organizare de acest tip poate fi chiar ingenioasa, implicand inserarea plantelor in ghivece de diferite tipuri, marimi si forme, pentru a obtine un efect estetic.
   Te intrebi care sunt avantajele amenajarii unei gradini de legume pe verticala? Iata doar cateva care te vor convinge:
   Gradina verticala te ajuta sa economisesti spatiu pretios atunci cand nu dispui de o suprafata mare in jurul casei.
   Legumele cultivate pe verticala sunt mai usor de cules, accesul la plante fiind facilitat de organizarea temeinica.
   O gradina verticala beneficiaza de o mai buna circulatie a aerului in jurul legumelor, fenomen care contribuie la dezvoltarea unor plante sanatoase.
   Plantele dintr-o gradina verticala nu au contact direct cu solul gradinii, fapt care le poate proteja de bolile care iau nastere in pamant, cat si de daunatorii care se tarasc.

Atentie la cantitatea de lumina

   Unul dintre aspectele de care va trebui sa tii cont la amenajarea gradinii verticale de legume este cantitatea de lumina de care vor beneficia plantele tale.
   Intr-un spatiu intunecos, care nu primeste o cantitate generoasa de lumina naturala, poti planta legume precum salata, varza si alte plante cu frunze verde-inchis. In schimb, intr-o zona bine luminata, vei putea alege sa plantezi legumele tale preferate, de la rosii la dovlecei.

Alegerea recipientelor pentru legume

   De regula, orice fel de container poate servi drept suport pentru legumele dintr-o gradina organizata pe verticala. Prin urmare, nu te opri strict asupra ghivecelor clasice: apeleaza cu incredere la obiecte inedite, gasite in pod (galeti si cani de metal etc.). Nu uita sa alegi, insa, doar obiecte care permit scurgerea apei (sau nu ezita sa le gauresti pentru o buna drenare a apei).

Rafturi pentru gradina verticala

   O gradina verticala de legume poate fi amenajata apeland la o serie de rafturi, fixate pe intreg spatiul de care dispui. O sugestie ar putea fi pozitionarea rafturilor in asa fel incat legumele din ghivece, indiferent de inaltimea la care se afla, sa beneficieze de aceeasi cantitate de lumina simultan.

Ghivece suspendate in gradina verticala

   Din gradina ta verticala de legume ar putea face parte si ghivecele suspendate, in functie de spatiul in care ai hotarat amplasarea acesteia. Cele mai indicate legume pentru vasele de acest tip sunt acelea care au tendinta sa "curga" (cum ar fi cartoful dulce). Alte legume care fac fata cu brio plasarii in ghivece suspendate sunt rosiile cherry si ardeii grasi.

Legume pentru o gradina verticala

   Iata si cateva legume recomandate pentru o gradina amenajata pe verticala:
- castravete, rosii, mazare, fasole, dovlecel (plante cataratoare)
- ardei grasi
- ridichi
- ceapa
- vinete
- cartofi, cartofi dulci"


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu