joi, 14 octombrie 2010

"Ajuta copilul sa fie cel mai bun la scoala"

   "Pentru a fi cel mai bun, copilul tau are nevoie de ajutorul, suportul si sustinerea parintilor. Asigura-te, de asemenea, ca micutul realizeaza ca tu il apreciezi foarte mult si rasplasteste-i pe masura rezultatele scolare.

Iata cateva modalitati prin care iti poti ajuta copilul sa fie cel mai bun la scoala.

Aranjeaza-i un spatiu de studiu

    Daca este posibil, aranjeaza in camera lui un colt dedicat studiului. Amenajati impreuna acest spatiu si alegeti impreuna biroul. Eventual, daca isi doreste, vopsiti peretele din partea respectiva de camera intr-o culoare care sa ii placa. Sugereaza-i nuantele de galben (sporesc atentia si activitatea mintii, inlaturand oboseala psihica si mareste puterea de intelegere) sau violet (ofera inspiratie si limpezeste mintea).

De asemenea, daca el considera ca il ajuta si il ajuta sa se organizeze mai bine, ofera-i si o tabla pe care iti poate nota diverse lucruri si pe care poate realiza scheme. O astfel de tabla ii poate ajuta si pe parinti sa explice mai bine anumite lucruri.

Poti opta pentru o tabla neagra, pe care sa scrii cu creta, sau pe una alba (care este mai practica) pe care poti scrie cu markere speciale. Din fericire, multe magazine ofera si varianta care le cuprinde pe amandoua.

Ajuta-l cu temele

    Este de la sine inteles ca trebuie sa il ajuti cu temele si sa ii explici intr-un mod cat mai limpede toate lucrurile pe care nu le intelege. Daca nu gasesti cea mai buna explicati, apeleaza la internet. O simpla cautare, iti va da cele mai bune rezultate si cele mai simple explicatii. Nu iti fie teama sa il sfatuiesti si pe copil sa apeleze la acest truc atunci cand are nelamuriri.

Arata-ti interesul

    De fiecare data cand studiati impreuna lucrurile pe care le-a invatat la scoala, arata-ti interesul. Spune-i ca lucrurile i se par foarte captivante si utile. Acest lucru il va stimula sa invete mai mult si, de asemenea, sa fie mai atent la ore.

Lauda-l si recompenseaza-l

    Atunci cand vine acasa cu rezultate bune, lauda-l in fata rudelor si a prietenilor. De asemenea, micile atentii sunt foarte utile, asa ca nu te sfii sa i le oferi. Daca nu ti se pare normal sa ii rasplatesti notele mari cu diverse cadouri, ofera-i carti, atlase sau alte ustensile care il ajuta sa cunoasca mai multe lucruri si sa devina mai bine informat.

Pastreaza legatura cu profesorii

    Daca este posibil, fa schimb de date de contact (numar de telefon si chiar adresa de mail) cu invatatoarea sau diriginta copilului. In acest fel, chiar daca nu ai timp sa ajungi mereu la scoala pentru a verifica situatia micutul, vei putea totusi sa aflii diverse detalii cum ar fi notele pe care le-a luat, domeniile in care se descurca foarte bine sau, din contra, cele in care are mari lacune si are nevoie de ajutor, eventual medidatii.

Ai grija insa sa nu exagerezi cu telefoanele sau cu mailurile pentru ca exista riscul ca profesorul sa isi piarda rabdarea. Totusi, spune-i ca i-ai fi recunoascatoare daca te-ar anunta atunci cand copilul are probleme.

Ofera-i alimentele potrivite

    Morcovii, ananasul, varza, uleiul de peste sau lamaile sunt doar cateva dintre alimentele care stimuleaza functionarea creierului la capacitate maxima. Daca vrei ca micutul tau sa retina foarte bine toate informatiile si sa invete mai usoar, ofera-i zilnic cel putin unul dintre aceste alimente. Gasesti aici lista completa a alimentelor care stimuleaza creierul.

Atentie: culorile fac invatarea mai usoara!

    Sfatuieste-l pe copil sa utilizeze culorile in procesul de memorare. Sublinierea ideilor principale cu diverse carioci colorate il vor ajuta sa retina mult mai usor lucrurile esentiale. Recomandat ar fi sa utilizeze cel mult trei culori pentru ca altfel poate intalni sentimentul de confuzie."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu