joi, 14 octombrie 2010

"VITAMINA D sau antirahitica (liposolubila)"

    "Vitamina D, aceasta importanta vitamina se gaseste in germenul griului, in uleiurile vegetale, in numeroase vegetale proaspete. De asemenea, in laptele integral, in unt, in galbenusul de ou, in ficatul pestilor (ulei de ficat de morun), in pestii grasi (heringi, sardele s.a.), in polen.

In realitate, distingem sub denumirea de vitamina D:
- Vitamina D2, extrasa din uleiul de ficat de peste si, pe de alta parte, rezultind din iradierea provitaminei D3, continuta in piele;
- Vitamina D3 sau calciferol — produs al iradierii provitaminei D2(sau ergosterol), continuta in vegetale (drojdii).

Exista diversi omologi, de formula chimica invecinata, care prezinta de asemenea proprietati antirahitice. Aceste elemente au importanta in alimentatie, insa in terapeutica nu se folosesc decit vitaminele D3 si D2.

Circa 10 g de ulei de ficat de morun contin circa 2 mg de vitamina D2, 10 g de ulei de fleton (specie de cambula) 0,5—10 mg, 100 g de unt, 2 miimi — 2 sutimi de mg.

Vitamina D actioneaza formarea oaselor, a dintilor, prin asimilarea calciului (echilibrul fosfo-calcic) si fixarea lui pe matricea osului.

Absenta vitaminei D provoaca rahitismul, constind in demineralizare, in tulburari in formarea scheletului si a dintilor, tulburari de crestere, ingrosarea articulatiilor, anemie, tuberculoza. Copiii sint obositi, prezinta un torace in forma de carena, tibii in "lama de sabie" si un abdomen voluminos.

Doza zilnica preventiva variaza de la 400 U.I. la 1 200 sau 1 500. De cele mai multe ori, dozele exagerate se arata nocive.

Tratamentul cu vitamina D2 nu este eficace decit asociat cu un regim corect, comportind cantitati suficiente de protide si de vitamine C, B si A.

Indicatiile vitaminei D sint rahitismul, anumite tulburari osoase ale adultului (osteomalacie...), anumite cazuri de tuberculoza (mai ales de lupus, manifestari cutanate ale acestei boli), afectiunile reumatismale, tetania, graviditatea, alaptarea, intirzierea consolidarii fracturilor.

In marile centre urbane, se pot observa numeroase cazuri de rahitism latent, chiar la copii vadit bine hraniti, pentru ca vitamina D provine in buna parte, din sterolii pielii sub influenta razelor ultraviolete ale soarelui. Astfel, lipsa de aer si de lumina atrage aceste leziuni de pre-rahitism, frecvente in zilele noastre.

Hipervitaminoza D
se traduce prin tulburari digestive (nerabdare, greturi, constipatie), tulburari renale (eliminarea exagerata de calciu, albuminurie, nefrita), oboseala fizica si intelectuala, slabire, deshidratare, tulburari nervoase."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu