miercuri, 6 octombrie 2010

"Televizorul, prietenul sau dusmanul copiilor?"

"Televiziunea poate fi seducatoare pentru adulti, dar este de doua ori mai seducatoare pentru copii. De cate ori nu l-ai observat pe cel mic ca se opreste din joaca atunci cand ai deschis televizorul si face ochii cat cepele?
Nu mai face nimic altceva decat sa se holbeze la ecran, urmarind desenele animate, reclame la "jucariile anului" sau filmul pe care l-a mai vazut de zece ori. E si mai rau cand a dat peste un program destinat intr-o asemenea masura adultilor, incat pana si tu ajungi sa rosesti. Singurul lucru bun din toata povestea aceasta cu televizorul, este ca sta, in sfarsit, linistit.
Partea proasta este ca majoritatea parintilor din ziua de azi devin tentati sa foloseasca televizorul pe post de baby sitter electronic si nu sunt dispusi sa recunoasca acest lucru.

Esti ingrijorata ca se uita prea mult la televizor si se ocupa prea putin de jocurile creative (desenat, modelat etc.)? De asemenea, te ingrijoreaza mesajul reclamelor in mrejele caruia copilul cade foarte repede. Sunt convinsa ca ti-ar placea sa controlezi emisiunile "daunatoare", dar cum poti face asta daca, chiar tu te complaci in situatie?

In aceste situatii, exista un risc crescut ca televizorul, si nu familia, sa devenina centrul universului.

Cum ar trebui sa reactionam?
Invata-ti copilul tau (de la 5 ani in sus) de ce la unele programe e bine si la altele nu este bine sa se uite. Apoi, ar trebui sa hotarati impreuna cat si ce ar trebui sa priveasca la televizor. Inchide televizorul indata ce emisiunea sau filmul s-au sfarsit.
Pentru un copil mai mic de 5 ani, parintii sunt cei care limiteaza si controleaza timpul petrecut in fata televizorului. Nu-ti lasa copilul sa se uite la stiri (sunt cele mai daunatoare).
Trebuie sa accepti televizorul, dar nu in mod pasiv.
Aseaza-te langa cel mic si vezi la ce se uita. Intelege ca, fiind perseverent, se va uita in alta parte la un program interzis.
Nu lasa televizorul deschis toata ziua, mai ales daca nu se uita nimeni. Poti transforma uitatul la televizor in ceva special.
Calea cea mai buna pentru a combate violenta de la televizor este sa-i asiguri copilului tau un camin plin de dragoste, unde nu exista abuzuri fizice sau verbale.
Programeaza diverse activitati interesante, recomandabil chiar in afara casei.
Televizorul e hipnotizant, asa ca va trebui sa dai dovada de multa creativitate ca sa concurezi cu el.

Sugestii practice pentru a inlocui televizorul:

Decide ca una sau doua seri pe saptamana sa apartina familiei. Nu te gandi la jocuri complicate, simpla prezenta a parintilor ii face fericiti pe copii. Nu este nevoie decat de timpul tau - pe care adesea nu-l poti oferi - dar, daca vrei sa-ti dezveti copilul de televizor, tu esti solutia cea mai buna.
Cumpara cat mai multe jocuri (pe echipe) si umple casa de carti. Invata-l ghicitori (copiilor le plac foarte mult).
Incurajeaza-l sa-si invite prietenii acasa si sa faca pe gazda.
Organizeaza in familie o piesa de teatru. Este greu si presupune multa munca, dar te poti relaxa…la televizor, dupa ce copilul s-a culcat.

Doua dintre cele mai populare trasaturi ale progamelor tv sunt: sexul si violenta. Primul tau impuls este sa blochezi pur si simplu canalele cu astfel de programe. Asta este si bine, dar e si rau.

Te ajuta, bineinteles, sa controlezi mai bine emisiunile la care se uita copiii. Dar ai vrea, totodata, sa-l inveti sa faca diferenta intre emisiunile bune si cele proaste, pentru a capata discernamant.

Uitate-te impreuna cu copilul la televizor la astfel de emisiuni. Invata-l cum sa priveasca imaginile violente, punandu-i intrebari de genul: "Crezi ca e frumos?; Cum altfel si-ar fi putut rezolva problema?; Chiar crezi ca oamenii care se comporta asa pot scapa nepedepsiti?". Merita incercat.
Unul dintre riscurile cu care se confrunta copiii care se uita prea mult la televizor este obezitatea infantila. Ajuta-ti copilul sa scape de kilogramele in plus!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu