miercuri, 6 octombrie 2010

"Cum iti ajuti copilul sa scape de kilogramele in plus"

"Tendinta de ingrasare creste semnificativ de la an la an si printre copii - daca fiul/fiica ta are deja probleme de greutate, aceste lucru ar trebui sa-ti dea de gandit! E important sa actionezi ACUM pentru prevenirea problemelor de mai tarziu si sa-ti ajuti copilul sa dezvolte un stil de viata echilibrat, intai pentru un corp sanatos si apoi pentru aspectul estetic.

Cifrele din ultimii ani arata alarmant: Romania este pe pozitia a treia printre tarile cu cei mai multi obezi, din punct de vedere clinic. Conform Gandul.info, patru milioane de romani sunt supraponderali, ceea ce ii face mult mai expusi la bolile cardiace, sanguine si la anumite tipuri de cancer.

Obez sau supraponderal?

Organizatia Mondiala a Sanatatii a stabilit "pragurile" incepand cu care trebuie sa-ti faci griji: persoanele cu un indice de masa corporala (IMC = raportul dintre inaltime si greutate) intre 25 si 29.9 sunt considerate supraponderable, iar cele cu IMC mai mare sau egal cu 30 sufera de obezitate.

Atentie: Copiii intre 8 si 15 ani care se inscriu in limitele greutatii normale, dar mai aproape de un IMC de 25 sunt supusi riscului de-a deveni obezi, atata timp cat nu-si creeaza si mentin un stil de viata si alimentatie sanatos.

Calculeaza IMC-ul copilului tau acum: Intra pe CSID.ro si introdu datele fiului/fiicei tale (varsta, sex, inaltime, greutate, stil de viata) in calculatorul online pentru a-i afla indicele de masa corporala si a afla numarul optim de calorii pe care trebuie sa il consume zilnic.

De ce ti-ai incuraja copilul sa slabeasca

Stii prea bine ca IntreFete.ro promoveaza o imagine sanatoasa, armonioasa a femeii (armonioasa cu propriile asteptari, in primul rand!). O femeie cu forme pline poate fi frumoasa, sexy, increzatoare - insa daca intreaga cultura despre masura XXL se schimba, nu inseamna ca poti trece cu vederea problemele de alimentatie ale copilului tau si mai ales riscurile medicale la care se expune.

Nu e OK sa-ti opresti fetita de la a manca dulciuri ca sa nu se ingrase, insa fast-food-ul de zi cu zi intra clar in categoria ASA NU!

Cum iti ajuti copilul in lupta cu kilogramele

Daca fiul/fiica ta a devenit supraponderala/a sau obez/a (fie ca s-a intamplat in timp sau aproape peste noapte), tu esti prima persoana care trebuie sa observe acest lucru si sa ia atitudine. Un nutritionist este primul specialist pe care ar trebui sa-l vizitezi, cu copilul de mana.

Un pont: Dupa ce ai ales medicul (indiferent daca ti-a fost recomandat sau nu), programeaza-te tu pentru o prima vizita si cere un sfat ca si cum ar fi pentru tine. Nu e vorba de a verifica profesionalismul medical, ci atitudinea. Daca fiului/fiicei tale i se va vorbi de sus, pe un ton prea moralizator sau dur, asta nu va face decat sa il/o indeparteze de ideea de-a slabi pentru sanatate. Va concluziona simplu ca "domnul/doamna doctor crede ca sunt gras/a. Mami, nu-i asa ca tu ma iubesti oricum si e-n regula?...".

Cum ai putea sa-i spui copilului tau ca are o problema? Secretul e sa-i construiesti increderea in el/ea in vreme ce ii oferi ajutorul necesar pentru a scapa de kilogramele in plus.

Niciun medic cu simt de raspundere nu-ti va recomanda o dieta drastica, ci mai degraba alegeri sanatoase in fiecare compartiment al vietii de familie. Iata cateva sugestii:

Limiteaza cat de mult poti timpul pe care membrii familiei il petrec in fata televizorului sau la computer. O ora pe zi de uitat la televizor e mai mult decat suficient si pentru un adult, daramite pentru un copil/adolescent in plina dezvoltare. Messenger-ul poate fi si el dispensabil, chiar daca se va lasa cu scandal la inceput. Mai bine organizeaza un picnic pentru cei mici, unde pot vorbi fata-n fata si la iarba verde tot ce si-ar fi spus pe mess.
Transforma fitness-ul intr-o "afacere de familie". Biciclete, role, plimbari - incearca fiecare reteta a sanatatii "pe fuga" pana gasesti ceva care sa-ti placa atat tie, cat si sotului si celorlalti copii (daca este cazul). Ideea este ca fiul/fiica ta sa nu resimta sportul ca pe o povara, ci un prilej de fun. Nu stramba din nas ca nu ai timp de asa ceva... trebuie sa iti faci, e pentru sanatatea copilului tau!
Daca un inspector de la o organizatie de sanatate ti-ar face o vizita chiar acum, ce-ar gasi in frigiderul tau? Hmm... cam multa inghetata pe acolo, prajituri si o cina cam consistenta pusa la rece. Auch - si ce e cu chips-urile acelea pe raft?! Copilul tau nu are cum sa slabeasca daca nu-i oferi "mura-n gura" alegerile sanatoase. Urmatoarea ta vizita la supermarket trebuie sa se concentreze pe fructe, legume, carne slaba si peste. Si nu mai cumpara pungile acelea de chips-uri cu 25% gratis :P
Impune o rutina a mancatului in familie, incepand de la orele exacte la care se iau pranzul si cina pana la conduita in timpul meselor. Toata lumea trebuie sa stea relaxata, asezata la masa - fara a mai face alte lucruri in acest timp. Da, si tu trebuie sa lasi BlackBerry-ul deoparte si sa savurezi mancarea. Copilul tau va urma exemplul si senzatia de satietate se va instala mai repede.
Pregateste-i de dimineata pachetul cu mancare pentru pauza mare - si insista sa ia si un mic-dejun consistent, dar compus din produse care nu-i fac rau.
 
Mens sana in corpore sano

Alimentatia sanatoasa iti va ajuta fiul/fiica numai combinata cu o mentalitate sanatoasa. In fiecare clipa din procesul de slabire sau mentinere, copilul tau trebuie sa simta ca esti alaturi de el si ii doresti doar binele.

Discuta deschis! Explica-i fiului/fiicei tale ca greutatea lui/ei peste medie nu te face sa-i oferi mai putina dragoste si, oricum ar arata, tu il/o vei iubi la fel de mult. Fii 100% onesta, insa, si in privinta riscurilor la care se expune si explica-i ce inseamna obezitatea din punct de vedere medical. Promite-i ca intreaga familie va fi alaturi de el/ea la fiecare pas, ca nu este singur/a in aceasta problema.

Ajuta-l/o sa isi fixeze termene realiste! Cinci kilograme jos intr-o saptamana inseamna sinucidere pentru sanatate. Chiar daca fiul/fiica ta isi propune sa slabeasca ceva mai putin, tot nu va depinde de tine cum se tine de un plan. Asadar, nu ii impune tu cat si pana cand sa dea jos... lasa-l/o sa isi stabileasca singur/a limitele si scopurile.

Nu uita ca alegerile sanatoase de acum garanteaza un stil de viata armonios pentru copilul tau, de-a lungul intregii vieti."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu