luni, 28 martie 2011

"5 motive sanatoase pentru care sa NU renunti la cafea"

"Majoritatea suntem consumatori de cafea si practic nimic nu se compara cu ceasca de dimineata, cand capatam energie si entuziasm pentru tot restul zilei alaturi de cei dragi sau de colegii de la birou. De cele mai multe ori, cafeaua este blamata si considerata un viciu care provoaca numeroase probleme sanatatii noastre. Te-ai gandit insa la faptul ca aceasta bautura, consumata cu moderatie, poate fi chiar benefica pentru organismul tau? Noi iti dam 5 motive sanatoase care sa te determine sa nu renunti la cafea.

1. Iti protejeaza inima

Consumul moderat de cafea (intre una si 3 cesti de cafea pe zi) asigura o probabilitate mai scazuta de infarct fata de cazul persoanelor care nu consuma niciodata cafea. Acest aspect are legatura cu antioxidantii continuti in cafea. Cafeaua are mai multi antioxidanti fata de afine, acestia reducand efectele devastatoare ale inflamatiilor in zona arterelor. Imediat dupa ce este consumata, cafeaua creste presiunea sangelui si intensifica bataile inimii, insa pe termen lung poate chiar reduce tensiunea cu ajutorul antioxidantilor, fiind largite totodata si vasele de sange.

2. Tine departe diabetul

Antioxidantii continuti de cafea joaca si un alt rol: cresc sensibilitatea organismului la insulina, cea care ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. Persoanele care consuma 4 sau mai multe cesti de cafea zilnic prezinta un risc mai scazut de a dezvolta diabetul de tip 2, conform unor studii.

3. Iti ajuta ficatul

In acest caz, studiile sunt mai limitate, insa se pare ca persoanele care beau cafea prezinta un risc mai scazut de a face ciroza sau alte boli de ficat. Un studiu din noua a demonstrat faptul ca fiecare doua cesti de cafea pe zi scad riscul de cancer de ficat cu 43%. Este din nou vorba de antioxodantii care reduc inflamatiile si inhiba dezvoltarea celulelor canceroase.

4. Imbunatateste activitatea creierului

Consumul de una - cinci cesti de cafea pe zi poate ajuta la redcerea riscului de dementa si de aparitie al maladiei Alzheimer, precum si a bolii Parkinson, sugereaza studii de profil. Antioxidantii prezenti in cafea pot indeparta leziuni la nivelul celulelor creierului si ajuta neurotransmitatorii implicati in functia cognitiva sa functioneze mai bine.

5. Iti vindeca durerile de cap

Nu ne referim aici la durerile de cap provocate de faptul ca inca nu ti-ai baut cafeaua. Studiile arata ca 200 de miligrame de cofeina - corespunzatoare unei cantitati de 16 grame de cafea preparata - te scapa de durerile de cap, inclusiv de migrene. Oamenii de stiinta inca nu pot explica aceasta proprietate, insa se crede ca este vorba de cofeina care stimuleaza activitatea celulelor creierului, contractand vasele de sange si diminuand presiunea care provoaca durere."

http://www.stilfeminin.ro/sanatate/5-motive-sanatoase-pentru-care-sa-NU-renunti-la-cafea.html 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu