"Cerealele (grau, ovaz, orez, secara, orz, mei, porumb) reprezinta principalele componente ale dietei zilnice.
Acestea constituie importante surse nutritive pentru organism, indiferent de varsta.
Principalii nutrienti continuti in cereale sunt:
• Polizaharide digerabile (amidon)
• Polizaharide nedigerabile (fibre alimentare)
• Minerale (in special fier si fosfor)
• Vitamine din complexul B (in special tiamina si acidul nicotinic)
• Vitamina E
• Proteine – prezente intr-o cantitate relativ scazuta comparativ cu alimentele bogate in proteine, cum este carnea (totusi, datorita cantitatilor ingerate, painea si alte cereale au o contributie semnificativa la aportul proteic)
Graul, faina si nutrientii valorosi
Reprezentantul cel mai de seama al acestei categorii este graul.
Acesta este transformat in faina prin procesul de macinare.
Gradul de extractie reprezinta termenul utilizat pentru a indica proportia in care bobul de grau este conservat in faina.
In cazul fainii rezultate din intregul bob de grau, gradul de extractie este de 100%.
In prepararea fainurilor cu un grad de extractie mai scazut sunt indepartate straturile externe, embrionul si germenul bobului de grau (tarate), acestea continand nutrienti valorosi: cea mai mare parte a tiaminei si a fierului (continut in principal la nivelul germenului de grau), cea mai mare parte a acidului nicotinic si a fosforului (continute la nivelul celorlalte straturi), cat si proteine cu o valoare biologica relativ inalta.
Cu cat gradul de extractie este mai mic, cu atat faina rezultata este mai alba, dar cu un continut mai scazut in nutrienti cum sunt tiamina, acidul nicotinic, fierul si fibrele alimentare.
Faina va trebui in final sa contina o cantitate minim recomandata de tiamina, acid nicotinic si fier.
Fainurile cu un grad de extractie scazut necesita a fi fortifiate cu acesti nutrienti.
De asemenea, este necesara fortifierea cu calciu la toate fainurile cu rate variate de extractie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu