joi, 24 martie 2011

"Ce trebuie sa stim despre paine, cereale, orez si paste?"

"Cerealele (grau, ovaz, orez, secara, orz, mei, porumb) reprezinta principalele componente ale dietei zilnice.
Acestea constituie importante surse nutritive pentru organism, indiferent de varsta.

Principalii nutrienti continuti in cereale sunt:
• Polizaharide digerabile (amidon)
• Polizaharide nedigerabile (fibre alimentare)
• Minerale (in special fier si fosfor)
• Vitamine din complexul B (in special tiamina si acidul nicotinic)
• Vitamina E
• Proteine – prezente intr-o cantitate relativ scazuta comparativ cu alimentele bogate in proteine, cum este carnea (totusi, datorita cantitatilor ingerate, painea si alte cereale au o contributie semnificativa la aportul proteic)

Graul, faina si nutrientii valorosi
Reprezentantul cel mai de seama al acestei categorii este graul.
Acesta este transformat in faina prin procesul de macinare.

Gradul de extractie reprezinta termenul utilizat pentru a indica proportia in care bobul de grau este conservat in faina.
In cazul fainii rezultate din intregul bob de grau, gradul de extractie este de 100%.
In prepararea fainurilor cu un grad de extractie mai scazut sunt indepartate straturile externe, embrionul si germenul bobului de grau (tarate), acestea continand nutrienti valorosi: cea mai mare parte a tiaminei si a fierului (continut in principal la nivelul germenului de grau), cea mai mare parte a acidului nicotinic si a fosforului (continute la nivelul celorlalte straturi), cat si proteine cu o valoare biologica relativ inalta.
Cu cat gradul de extractie este mai mic, cu atat faina rezultata este mai alba, dar cu un continut mai scazut in nutrienti cum sunt tiamina, acidul nicotinic, fierul si fibrele alimentare.

Faina va trebui in final sa contina o cantitate minim recomandata de tiamina, acid nicotinic si fier.
Fainurile cu un grad de extractie scazut necesita a fi fortifiate cu acesti nutrienti.
De asemenea, este necesara fortifierea cu calciu la toate fainurile cu rate variate de extractie.

Painea, biscuitii si prajiturile
Tanand cont de faina din care este facuta si de gradiul de extractie al acesteia, painea reprezinta o sursa importanta de nutrienti.
In prepararea biscuitilor, prajiturilor sau budincilor valoarea nutritiva a fainii este modificata datorita includerii altor ingrediente, cum sunt ouale, grasimile, laptele, zaharul si fructele.
Este necesar ca dieta zilnica sa contina 6 pana la 11 portii de alimente din aceasta grupa, de preferat de tipul celor nerafinate (faina neagra, orez brun etc.).
Acestea vor furniza o cantitate considerabila de fibre alimentare, ceea ce reprezinta unul din principiile unei alimentatii rationale.
Un continut crescut in fibre va ajuta, de asemenea, la obtinerea unor diete mai sarace in calorii.

Cerealele integrale
Alaturi de fibre, alimentele din aceasta grupa furnizeaza o cantitate considerabila de minerale si vitamine necesare mentinerii sanatatii. Acidul folic este unul din componentele cerealelor integrale (unele sunt imbogatite – cum ar fi cerealele pentru micul dejun), avand o importanta deosebita atat in perioada prenatala (scade incidenta unor defecte genetice), cat si la persoana adulta (scade riscul de aparitie a bolii coronariene, a accidentului vascular cerebral si a unor forme de cancer).
De asemenea, este necesar sa se aleaga produse de panificatie ce au o cantitate redusa de grasimi saturate sau de zahar adaugate suplimentar.

Sfaturi practice
• Consumati cereale integrale in locul celor rafinate – preferati painea neagra in locul painii albe sau orezul negru in locul celui alb.
• Folositi faina integrala la preparate: prajituri, alte gustari, in salate sau supe (crutoane).

Citeste mai mult: 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu