joi, 18 octombrie 2012

Top 10 fructe si legume exotice excelente pentru copilul tau

   La o parte morcovi si cartofi, banane si portocale! ... Sunt pe planeta aceasta sute de fructe si legume gustoase, minunate, pline de vitamine si minerale si care il pot incanta pe copilul tau si chiar si pe tine, insa pe care nu le cunosti inca. Daca unele fructe si legume considerate exotice odata, precum ananasul, kiwi, mango, avocado, pomelo, cartoful dulce sunt deja parte din dieta noastra si a celui mic, mai exista cateva pe care trebuie sa le descoperim. Qbebe se opreste asupra a 10 dintre ele, cele mai gustoase, mai usor de preparat si servit, fructe si legume de pe alte meleaguri, care pot oferi micutului tau aportul de vitamine si minerale necesar pentru o buna dezvoltare. Este timpul sa le descoperim!

Tomatillo
Provine din: America Latina si Mexic
Arata ca: o rosie verde
Cum se curata? Ii indepartezi coaja verde-uscata si se foloseste ca si o rosie normala.
Ce gust are? Apropiat de cel al unei rosii, insa mult mai plin si mai dulce.
Cum se mananca? Se pot manca crude, insa sunt delicioase si in mancaruri sau sosuri.
Informatii nutritionale: 8 calorii la 40 g, bogata in vitamina C (7%), fier, vitamina A, magneziu, fosfor, fibre, vitamina K, postasiu, saraca in grasimi saturate, colesterol si sodiu.

                                        


Kumquat
Provine din: China
Arata ca: o portocala foarte mica, usor ovalizata.
Cum se curata? Nu este nevoie sa o cureti, toata partea este comestibila.
Ce gust are? Apropiat de cel al unei mandarine, insa putin mai amar, coaja este partea cea mai dulce.
Cum se mananca? Se pot manca crude, insa sunt delicioase si ca gem, dulceata sau in sosuri.
Informatii nutritionale: 13 calorii la 19 g, bogata in vitamina C (14%), calciu, vitamina A, fier,fibre, saraca in grasimi saturate, colesterol si sodiu.

                                       


Carambola (Fructul stea)
Provine din: Asia de sud-est
Arata ca: o stea, cand este taiat, are o coaja galben-verde
Cum se curata? Nu este nevoie sa o cureti, toata partea este comestibila.
Ce gust are? Dulce si crocant, si putin acrisor in acelasi timp. Un amestec intre pepene rosu si castravete.
Cum se mananca? Se pot manca crude, atat coaja cat si miezul, insa nu si semintele.
Informatii nutritionale: 41 calorii la 130 g, bogata in vitamina C (76%), in fibre (15%), vitamina A, fier, acid pantotenic, saraca in grasimi saturate, colesterol si sodiu.
                                        

Ugli
Provine din: Jamaica
Arata ca: o portocala deformata
Cum se curata? Se curata coaja, ca la o portocala.
Ce gust are? Dulce, ca o mandarina, cu arome asemanatoare portocalei.
Cum se mananca? Ca si o portocala, o poti include si in salate de fructe, dar si in preparate cu carne de pasare.
Informatii nutritionale: 45 calorii la jumatate de fruct, bogata in vitamina C (70%), in fibre (8%), calciu, fier, nu are colesterol deloc.


                                         



Romanesco
Provine din: Italia
Arata ca: un brocoli fantezist, cu textura unei conopide
Cum se curata? Se indeparteaza funzele.
Ce gust are? O combinatie intre broccoli, conopida si varza.
Cum se mananca? Ca si broccoli sau conopida. Se asociaza bine cu orezul, cu branzeturile uscate, cu rosiile cherry si ardeii.
Informatii nutritionale: 25 de calorii o ceasca, bogat in potasiu (10%), in fibre (10%), carbohidrati, protein, 0 colesterol.


                                         


Pitaya (Dragon Fruit)
Provine din: Mexic, America Latina, Asia
Arata ca: o sfecla rosie, cu coaja purpurie si solzi cu terminatii verzi
Cum se curata? Se indeparteaza coaja, tragand de varful solzilor.
Ce gust are? O combinatie intre pepene galben si kiwi, cu o dulceata mai puternica.
Cum se mananca? Se mananca crud, fara coaja. Se poate prepara si suc sau ceai.
Informatii nutritionale: 45 de calorii la un fruct, bogat in antioxidanti, vitaminele B, vitamina C, calciu, fosfor, fier, proteine si caroten.

                                      



Barba Caprei (Salsify)
Provine din: Europa si SUA
Arata ca: un pastarnac pamantiu (este, de fapt radacina plantei)
Cum se curata? Ca si un morcov sau un pastarnac.
Ce gust are? Asemanator cu al stridiilor, cu o textura asemanatoare cu cea a anghinarei.
Cum se mananca? Se poate manca si crud, dar si preparat in supe sau tocanite.
Informatii nutritionale: 109 de calorii la 140 g, bogat in fibre (18%), vitamina C (18%), riboflavin, vitamina B6, potasiu si magneziu. Fara colesterol.


                                         


Rambutan
Provine din: Indonezia si Malaezia
Arata ca: o nuca rosiatica acoperita cu peri ierbosi, cu o coaja moale
Cum se curata? Taie usor coaja, 1 mm, si apasa pe fruct pana ce iese miezul.
Ce gust are? Dulce, cu o textura asemanatoare cu cea a strugurelui.
Cum se mananca? Crud. Se mananca partea alba. In mijloc are samanta.
Informatii nutritionale: 84 de calorii la 100 g, bogat in proteine, carbohidrati, vitamina C, vitamina B3, fier, fosfor, calciu.

                                         

Durian
Provine din: Indonezia
Arata ca: o nuca verde mai mare, acoperita cu tepi mici si solzosi.
Cum se curata? Se curata coaja.
Ce gust are? Miroase urat, ca ceapa stricata, insa are un gust grozav, un amestec de alune prajite cu caramel.
Cum se mananca? Se poate manca crud. Semintele nu se mananca. Este folosit si in prajituri si inghetata, dar si alaturi de orez, sau branzeturi.
Informatii nutritionale: 357 de calorii la 1 fruct, bogat in vitamina C (80%), fibre (37%), tiamina, vitamina B6, magnezi.

                                 
                                                



Castravetele African (Kiwano)
Provine din: Africa
Arata ca: un pepene galben cu tepi cornosi
Cum se curata? Se indeparteaza coaja.
Ce gust are? O combinatie intre castravete, dovlecel, banana si lamaie.
Cum se mananca? Crud. Unii mananca si coaja. Ca desert, picurat cu miere.
Informatii nutritionale: 25 de calorii la 100 g, bogat in fibre, vitamina C, vitamina A, fier, calciu.


                                  


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu