sâmbătă, 22 decembrie 2012

"Cand apar dintii permanenti ai copilului?"

"• Cum si cand vor creste primii dinti ai copilului?

   Unui copil ii ies primii dinti in jurul varstei de 7 luni, dar acest lucru este destul de variabil. Unui bebelus ii poate iesi primul dinte la 3 luni, iar altuia pana la 18 luni. Si, totusi, amandoi copiii sunt perfect normali si sanatosi. Este adevarat ca unele boli pot influenta cresterea dintilor, dar acest lucru este rar. Cresterea dintilor este o problema simpla de model de dezvoltare cu care copilul s-a nascut, ca si atunci cand face primii pasi.

   De obicei, primii doi dinti care apar sunt incisivii centrali din partea de jos a gurii. «Incisiv» este numele dat celor opt dinti din fata (patru de sus si patru de jos) care au margini ascutite si taioase pentru a sfarama hrana (sau a o inciza). Dupa cateva luni cresc si cei patru incisivi de sus, astfel incat un copil obisnuit are acesti sase dinti, de sus si de jos, pe la varsta de 1 an. Dupa aceasta, de obicei este o perioada de liniste pentru cateva luni pana la urmatorul atac. Apoi inca sase dinti apar rapid: cei doi incisivi ramasi de jos si toti cei patru molari. Molarii nu apar in imediata apropiere a incisivilor, ci putin mai in spate, lasand spatiu pentru canini.

   Dupa aparitia primilor molari, este o pauza de cateva luni pana cand caninii (asa numitii colti de caine) ocupa spatiile dintre incisivi si molari. Acest lucru se intampla in cea de-a doua parte a celui de-al doilea an de viata. Ultimii patru dinti care apar reprezinta perechea a doua de molari principali, care vin imediat in spatele primilor, de obicei in prima jumatate celui de-al treilea an. Amintiti-va ca aceste sunt toate perioadele obisnuite. Nu va ingrijorati in cazul in care copilul dumneavoastra este inaintea sau in urma orarului.

• Cand apare Dentitia permanenta

   Dintii permanenti incep sa apara la varsta de 6 ani. Molarii care apar la 6 ani (primii dinti permanenti) rasar in spatele molarilor de lapte. Primii dinti care cad sunt de obicei incisivii centrali de jos. Incisivii permanenti, impingand de dedesubt, ies in locul unde radacinile dintilor de lapte au disparut. Pana la urma, toti dintii primari devin slabi si cad. Dintii de lapte se pierd cam in aceeasi ordine in care au aparut.

   Dintii permanenti care iau locul molarilor de lapte sunt numiti bicuspizi sau premolari. Molarii care apar la varsta de 12 ani (al doilea rand de molari permanenti) apar in spatele molarilor iesiti la 6 ani. Al treilea rand de molari (molarii care apar la varsta de 18 ani sau maselele de minte) pot fi infipti in maxilar. In unele cazuri, ei trebuie extrasi astfel incat sa nu strice dintii din apropierea lor sau osul maxilarului.

   Adeseori, dintii permanenti apar cu margini zimtate (numite mameloane). Acestea fie se uzeaza singure, fie pot fi pilite de stomatolog. De asemenea, dintii permanenti sunt mai galbeni decat dintii primari.

   Dintii permanenti pot iesi cateodata incovoiati sau in afara gingiei, dar pana la urma se pot indrepta prin actiunea musculaturii limbii, buzelor si obrajilor. Daca dintii nu se indreapta, sunt inghesuiti sau sunt zimtati, sau daca linia maxilarului este anormala, atunci este nevoie de un tratament (aparat dentar pentru o imbunatatire)."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu