sâmbătă, 22 decembrie 2012

"Guturaiul si febra copiilor dupa varsta de un an"

   "Unii copii, dupa varsta de un an, au in continuare raceli la fel de usoare ca atunci cand erau sugari .Totusi este mai des intalnita situatia infectiilor acute ale cailor respiratorii superioare mai grave dupa varsta de 6 luni-1 an.

   Sa urmarim ce se intampla cel mai frecvent .De exemplu, o fetita in varsta de 2 ani este sanatoasa tun dimineata, la pranz pare insa obosita si nu prea are pofta de mancare. Doarme dupa-amiaza, iar cand se scoala nu se simte prea bine si parintii ii iau temperatura constatand ca are 38 grade Celsius. Pana cand vine doctorul, febra s-ar putea sa urce la 39-40 grade Celsius. Obrajii copilului sunt rosii, iar privirea usor sticloasa, dar altfel fetita nu pare afectata. S-ar putea ca seara sa manance putin sau chiar deloc. Nu exista simptomele obisnuite de raceala, iar tot ce a putut descoperi doctorul este o eventuala roseata in gat. In ziua urmatoare mai poate aparea o usoara febra, dar acum nasul a inceput sa curga si poate ca fetita tuseste din cand in cand. De acum incolo, raceala urmeaza cursul obisnuit putand dura intre 2 zile si 2 saptamani.

   Exista si variante ale acestui scenariu. Uneori, copilul vomita la inceput, cand temperatura creste brusc, mai ales daca la pranz parintii au fortat fetita sa manance impotriva vointei ei (intotdeauna este bine sa luati in serios un copil care afirma ca nu are pofta de mancare). Alteori, febra dureaza cateva zile, pana incep sa apara simptomele de guturai, iar uneori nu mai este urmata de acestea. Doctorul numeste aceasta stare gripa.

   Febra care apare dupa ce simptomele guturaiului au diminuat indica faptul ca a aparut o alta infectie sau cea existenta s-a agravat. Nu trebuie sa va alarmati neaparat, dar medicul trebuie sa examineze copilul din nou pentru a vedea daca nu exista o infectie la nivelul urechilor, aparatului respirator sau cailor urinare.

Cand trebuie chemat doctorul?

   In cartea “Dr Spock -Ingrijirea sugarului si a copilului” aparuta la Editura ALL se mentioneaza ca nu este nevoie sa fie chemat medicul cand copilului doar ii curge nasul sau tuseste de cateva ori pe zi. Dar trebuie neaparat chemat cand apar noi manifestari, cum ar fi durerea de ureche, tusea sau febra sau acestea se accentueaza la cateva zile dupa debutul racelii.Tahipneea (respiratia accelerata), iritabilitatea, oboseala excesiva care insotesc o raceala sunt simptome care necesita anuntarea de urgenta a medicului sau a asistentei medicale."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu