sâmbătă, 22 decembrie 2012

"De ce e bine sa le cititi copiilor cu voce tare?"

   "Este adevarat ca unii copii se descurca bine la scoala fara sa li se fi citit vreodata cu voce tare de catre parintii lor. Insa sansele ca un copil sa reuseasca sa citeasca si sa scrie sunt mult imbunatatite cand copilul incepe scoala avand deja multa experienta cu cuvintele scrise si avand o atitudine foarte pozitiva fata de carti.

   Cand stati jos cu copilul dumneavoastra si cu o carte, multe lucruri minunate se intampla. Discutand despre poze, de exemplu, il expuneti pe copil la multe cuvinte noi si interesante. Citindu-i si recitindu-i, ii oferiti multe oportunitati sa invete modul in care cuvintele se pot unii pentru a alcatui propozitii interesante. Puteti sa ii dezvoltati capacitatea de a asculta si de a fi atent. Puteti sa il ajutati sa inceapa sa observe conexiunile dintre literele pe care le vede si cuvintele pe care le aude. Iar mai mult decat orice, cartile cu imagini sunt facute sa prinda viata pentru copii de catre interactiunea plina de bucurie cu parintii lor iubitori, iar in acest fel cititul se transforma intr-o experienta foarte puternica.

Cititul cu voce tare pentru nou-nascuti

   Bebelusii carora li se citeste se bucura de sunetul vocii cititorului si de faptul ca sunt tinuti in brate. Majoritatea parintilor care le citesc bebelusilor lor incepand de la nastere de asemenea le citesc si multi ani dupa aceea. Acesti copii cresc si ajung sa le placa foarte mult cartile, cu toate ca nu sunt sigur in ce masura experienta de cand erau nou-nascuti are de-a face cu acest lucru.

   Ceea ce face cititul cu voce tare la nou-nascuti este ca ii expune pe bebelusi foarte mult la vorbirea umana. Ascultatul pe masura ce parintii lor le vorbesc este o modalitate foarte importanta in care bebelusii incep sa invete limbajul. Capacitatile lingvistice puternice reprezinta unul dintre factorii care prezic cel mai bine capacitatea de a citi si a scrie a copilului. Ascultatul il ajuta de asemenea pe bebelus sa se linisteasca. Daca doriti sa ii cititi bebelusului dumneavoastra, nu prea conteaza ce ii cititi. Alegeti ceva care va intereseaza – despre gradina, despre iahturi sau un roman. Chiar mai bine, alegeti ceva care atat dumneavoastra cat si partenerul dumneavoastra apreciati si citit-i bebelusului cu randul in timp ce il tineti in brate si il mangaiati.

Citindu-i unui copilas mai mare

   Pe masura ce se apropie de cea de-a doua lor aniversare, copilasii fac mari progrese in dezvoltarea limbajului.

   Cartile ajuta la invatarea limbajului prin faptul ca le ofera copiilor mai mari multe oportunitati de a da nume lucrurilor si de a primi feedback de la adulti. Parintele indica o imagine si intreaba ,,Ce este asta?’’. Dupa aceea, in functie de raspunsul copilasului, parintele fie spune numele obiectului, fie il lauda pe copil, fie il corecteaza cu blandete ,,Nu, nu este un caine; este un cal.’’

   In cartea “DR. SPOCK – Ingrijirea sugarului si a copilului” aparuta la Editura ALL se mentioneaza ca ceea ce face ca aceasta modalitate de invatare sa fie atat de puternica este ca lucrurile sunt repetate iar si iar. Pentru un copil mic, repetitia este secretul invatarii. Aceiasi imagine apare iar si iar si este asociata mereu cu acelasi cuvinte pe aceasi pagina; acest lucru ii permita sa simta intru-un fel controlul asupra cartii. Copilul se asteapta ca o imagine sau un cuvant anume sa apara pe pagina urmatoare si asa se si intampla.

   In acelasi timp in care copilasul invata cuvinte noi, el isi da seama si cum acestea se pot lega intre ele pentru a alcatui propozitii si modul in care propozitiile alcatuiesc povesti. Nu veti vedea rezultatele acestei invatari timp de multe luni. Insa pe la varsta de doi ani si jumatate – trei ani veti remarca ca prichindelul dumneavoastra foloseste fraze complexe asemanatoare cu cele din povesti atunci cand se joaca, cum ar fi ,,A fost o data ‘’ sau ,,Ce se va intampa oare’’. Semintele limbajului bogat au fost plantate devreme in urma experientelor numeroase pe care copilul le-a avut cu cartile si cu povestile."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu