luni, 21 ianuarie 2013

"Diversificarea alimentatiei: 5 Trucuri pentru un bebe fara mofturi"

"Momentul inceperii diversificarii alimentatiei bebelusului este crucial pentru formarea personalitatii lui "culinare". De fapt acest moment se prelungeste, de la 6 luni, cand gusta primul piure de fructe, pana la 3 ani, cand, a gustat deja din toate alimentele pe care le-ai gustat si tu. Modul in care ii prezinti mancarea, modul in care o gatesti, modul in care o servesti ... fiecare conteaza. Asa ca tu, draga mamica, trebuie sa stii inca de la inceput cum sa procedezi ca pruncul tau sa nu devina un copil mofturos, care sa refuze din prima un preparat la care te-ai chinuit ore intregi sau care sa indeparteze fara sa guste chiar si cel mai delicios fruct. Iata 5 sfaturi care sigur te vor ajuta in acest sens:

Diversificarea: ALEGE BINE MOMENTUL

   In primele 6 luni de viata bebe este dependent de san sau de biberon, si este tot ceea ce are nevoie. De la 6 luni una dintre mese va deveni suc sau piure de fructe, apoi de legume, si completata de laptic. Apoi de la 7-8 luni trei mese pe zi vor fi mancarica (dimineata fructe, la pranz legume cu sau fara carnita, la 5-6 iaurt, branzica). Aceste momente trebuie alese cu grija, astfel incat copilul sa nu fie obosit, sa nu fie suparat, sa nu fie incomodat de nimic. Trebuie sa ii fie foame, insa sa nu fie infometat, iar in jurul sau sa fie liniste, sa nu se agite oameni, sa nu fie muzica tare, sa nu iti sune telefonul. Toate aceste conditii se impun mai ales in primele trei luni de diversificare, cand cel mic se obisnuieste cu programul si cu gustul, textura si noua modalitate de a se hrani. El trebuie sa se simta de la inceput confortabil in jurul hranei, sa nu creada ca ora mesei este o pedeapsa, un chin dar nici ceva care il adoarme.

Diversificarea: NU TE LASA PAGUBASA

   La inceput vei vedea ca cel mic ia cateva imbucaturi si apoi refuza sa deschida gura. La toate alimentele! Ceea ce tie ti se pare foarte gustos, pentru el inca este neclar, ciudat, misterios. Faptul ca refuza alimentul respectiv nu inseamna ca nu ii place. De aceea tu nu trebuie sa renunti sa i-l servesti. Renunti in ziua respectiva, a doua zi incerci iar, peste o saptamana iar, peste o luna iar. Ai putea chiar avea surpriza, ca peste cateva zile, cand ii dai iarasi sa pape dovlecel, sa recunoasca gustul si sa savureze fiecare lingurita. Studiile au aratat ca este nevoie de 15 incercari, in medie, pana ce un copil accepta un nou aliment. Pe masura ce acesta creste, vei vedea ca va face din ce in ce mai multe mofturi. Daca refuza piureul de brocoli, pe care odata il iubea, schimba modul de preparare: coace-l in cuptor, amesteca cu cartofi, dovlecel, conopida, fa-l supa-crema. Orice refuz ai primi din partea copilului tau, nu te lasa pagubasa! Fa din prepararea mancarii o arta, astfel incat cel mic sa iubeasca fiecare dumicat!

Diversificarea: MENIURI CAT MAI VARIATE

   Chiar si tu, cea care te consideri deloc mofturoasa, dupa ce ai mancat de trei ori din ciorba de legume, nu prea mai vrei sa o mananci si a patra oara, poate nici chiar peste o saptamana. Asa si bebelusul tau. De indata ce cel mic s-a obisnuit cu actul in sine de a manca, introdu-i in meniu cat mai multe alimente si cat mai repede: un nou aliment la trei zile. Asta nu inseamna sa ii dai numai acelasi aliment. I-ai introdus deja morcovul? Atunci adauga-i peste el in piure si telina, apoi pastarnac, apoi cartof. Astfel vei putea vedea daca are vreo reactie la noul aliment introdus, insa ii poti oferi si amestecuri de gusturi care sa ii provoace placere cand papa. Fii creativa! Daca vezi ca ii plac bananele, adauga-i peste ele si marul pe care il refuza. Daca ii plac cartofii, amesteca-i cu nesuferitul spanac. Daca nu stii ce alimente sa ii mai introduci in meniu, gandeste-te la culorile curcubeului, si fa o lista cu fructe si legume ce apartin fiecarei culori din curcubeu. Nu uita nici de condimente! De la 9 luni, dupa ce micutul tau s-a obisnuit cu noi gusturi, poti introduce si diverse condimente. Sunt sanatoase si ofera preparatelor un gust delicios: patrunjel, marar, nucsoara, scortisoara, boia dulce, ghimbir, salvie, vanilie, menta.

Diversificarea: CUNOASTE CEEA CE MANANCI

   Copiii sunt innebuniti dupa lucrurile pe care le recunosc. Le ofera o stare uriasa de confort. Asa ca, de fiecare data cand ii dai ceva sa manance spune-i ce mananca, lasa-l sa atinga preparatul, sa il priveasca. Da-i un mar si spune-i ca este mar. Pe masura ce creste spune-i ce culoare, ce forma si ce gust are marul. Arata-i alimentele in carti si reviste, povesteste-i despre ele. Nu lasa mancarea sa fie un mister pentru copilul tau. Studiile au demonstrat chiar ca un copil este mai doritor sa guste un fruct nou, daca il cunoaste deja din fotografii. Iar pe masura ce creste, tine-l pe cel mic langa tine in bucatarie cand gatesti. Arata-i cum prepari ciorbita, musacaua, prajitura. Nu uita ca oamenii se retrag din fata a tot ceea ce inseamna necunoscut. Asa ca nu ii oferi celui mic ocazia sa considere mancarea un mister, dimpotriva, ajuta-l sa o iubeasca! La 18 luni multi copii pot ajuta in bucatarie: pot sa cearna faina, sa spele fructele si legumele, sa amestece ingrediente intr-un castron.

Diversificarea: FII UN EXEMPLU

    De fiecare data cand se poate, mancati si voi impreuna cu bebelusul, chiar de la inceputul diversificarii. Mananca si din castronul lui, arata-i ca si tie iti place ceea ce mananca el. Daca tu refuzi sa mananci un aliment, atunci nu te astepta ca cel mic sa il accepte. Daca tu nu mananci anumite legume, pe masura ce creste, cel mic va observa. Asa ca, daca tie nu iti place morcovul, pune langa el si sparanghel si mananca sparanghel. Copilul va vedea ca mananci si tu din aceeasi farfurie. A manca impreuna cu parintii la masa este un avantaj enorm in dezvoltare. Pe langa faptul ca va vede ca si exemplu, pentru copil inseamna timp petrecut alaturi de voi, momentul mesei va deveni, astfel, un moment placut, pe care il va astepta cu nerabdare.

http://www.qbebe.ro/bebelusul/alimentatie/diversificarea_alimentatiei%3A_5_trucuri_pentru_un_bebe_fara_mofturi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu