miercuri, 6 octombrie 2010

„Cum sa comunicam eficient in cuplu? “

"Poate nu o singura data ne-am pus intrebarea: ce presupune o viata normala in doi? Raspunsurile variaza, insa un lucru este cert: comunicarea, compromisurile, situatiile conflictuale si „dulcea” impacare sunt ingrediente nelipsite din viata de cuplu. Dintre toate, comunicarea eficienta este cea mai importanta si poate chiar vitala. Este destul de dificil sa inveti pe cineva sa comunice eficient intr-o relatie, dar nu imposibil! Un prim pas este sa stim sa ascultam. Astfel putem sa evitam situatiile tensionate si sa comunicam constructiv. Un al doilea pas este sa nu lasam impresia ca nu ne pasa ce ne comunica partenerul, sa ne canalizam toata atentia asupra lui, sa-l privim si chiar sa folosim gesturi pentru a da de inteles ca este ascultat. Facand aceste "mici", dar esentiale trucuri, avem toate sansele sa mentimen viata de cuplu pe o linie de plutire.
Cum aduci armonie in cuplu dupa situatii conflictuale?
Furtuna a trecut, dar cum restabilim echilibrul vietii in doi? Indicat este ca, dupa situatii conflictuale, sa lasam apele sa se limpezeasca si sa cream o atmosfera agreabila pentru solutionarea conflictelor. Pentru aceasta e important sa acceptam diferentele dintre noi si partener si sa recunoastem existenta celuilalt ca persoane separata. Nu este recomandabil sa presupunem ca stim de ce are nevoie partenerul, fara a discuta cu el. Acest lucru nu face decat sa alimenteze declansarea situatiilor conflictuale ale unui cuplu.
Facem sau nu compromisuri in viata in doi?
Ei, bine, da, in orice relatie exista compromisuri! Nu cred ca s-ar putea da un numar exact. Insa, trebuie sa stim ca acestea trebuie sa existe nu numai din partea unui singur partener. Compromisurile trebuie sa existe de ambele parti, dar nu trebuie sa mearga mai departe de limitele in care simtim ca ne-au fost incalcate drepturile fundamentale.
Impacarea in urma situatiilor conflictuale existente, compromis al vietii in doi ?!
Fiecare cuplu are modul sau de a se impaca dupa o cearta, de aceea fiecare relatie este unica in felul ei. Impacarea poate presupune o comunicare eficienta intr-un moment bine ales de cei doi sau poate fi considerata un compromis facut de ambele parti. Perechile fericite reusesc sa se debaraseze de situatiile conflictuale pentru a experimenta lucruri noi impreuna. O iesire in oras, la un concert, la o petrecere, la un film si apoi rezolvarea problemelor care, aparent, par de nerezolvat. Urmati-le exemplul, pentru ca merita!
O viata in doi presupune adaptarea si acceptarea reciproca a stilurilor de viata, compromisuri si situatii conflictuale. Toate acestea sunt necesare pentru a restabili echilibrul si armonia cuplului. Atunci cand ajungem la impacare nu trebuie sa uitam ca avem dreptul sa fim iubiti si sa fim acceptati asa cum suntem si ca unul dintre drepturile fundamentale ale omului este acela de a face greseli. Asa ca, iubiti-va mult si traiti din plin!"

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu